Srbija na putu da dobije prvu rundu protiv koronavirusa, još šest preminulih

Broj zaraženih od koronavirusa u Srbiji se povećao za 222 ljudi, pa je ukupan broj 8.497. Imunolog dr Srđa Janković smatra da je Srbija „na putu da dobije prvu rundu protiv koronavirusa“. Pirotski okrug i Crna Gora već treći dan bez novoobolelih. Skupština Srbije počela raspravu o potvrđivanju Odluke o proglašenju vanrednog stanja. Bojko Borisov referisao Skupštini Bugarske o tome šta je uređeno. Putin kaže da Rusiji tek predstoji vrhunac epidemije. Vakcina iz Oksforda u masovnoj upotrebi možda već u septembru. Postoji li rizik od zavisnosti od interneta zbog korona krize.

U prethodnih 24 časa u Srbiji je od posledica bolesti Covid-19 umrlo još šest ljudi, pa je sada broj preminulih od početka pandemije povećan na 168, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba u Beogradu.

Kako je rekla zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević, u istom periodu broj zaraženih od koronavirusa u Srbiji se povećao za 222 ljudi, pa je ukupan broj zaraženih sada 8.497.

Prema njenim rečima, u bolnicama se nalazi 2.517 ljudi, a 79 pacijenata je na respiratoru. Do sada je izlečeno 1.260 ljudi.

Preporuka struke je ipak da se u Srbiji zabrani izlaženje tokom prvomajskog praznika, jer je kraj epidemije blizu rekla je Darija Kisić Tepavčević i dodala da ne zna da li će biti promenjena odluka o zabrani izlaženja napolje od četvrtka. Apelovala je da, ukoliko i dođe do promene odluke, građani treba da se pridržavaju preporučenih mera.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da ublažavanje mera nije izazvano pritiscima, već da se tako ponašaju i u drugim zemljama Evrope.

„Ako se mi pridržavamo, imaćemo kontrolisanu situaciju. Bilo bi dobro da se Đurđevdan proslavi u kućnim i kontrolisanim uslovima“, kazao je Tiodorović.

Kisić Tepavčević je dodala da su odluke donete uz pomoć iskustva drugih zemalja i saznanja da i deca mogu da se inficiraju.

„Sva istraživanja su pokazala da deca nemaju simptome ili su njihovi simptomi blagi. Kod nas je oko 100 dece bilo zaraženo, a većina je već ozdravila“, kazala je Kisić Tepavčević.

Dodala je da je u bolnici „Dr Dragiša Mišović“ 49 dece i da među decom novi koronavirus uglavnom prođe u blagom obliku koji liče na prehladu.

Kisić Tepavčević je kazala da se virus verovatno prenosi i zadržava i u uslovima više temperature, ali da je sigurno da se za vreme letnjih meseci smanjuje širenje.

Imunolog Srđa Janković je kazao da je cilj da se uspostavi kolektivni imunitet, ali da nije cilj da se to ubrza. Janković je ocenio da je Srbija „na putu da dobije prvu rundu protiv koronavirusa“

Epidemiolog Branislav Tiodorović obavestio je javnost da je od danas u Srbiji dozvoljen boravak u parkovima i na šetalištima, uz pridržavanje mera distanciranja, kao i treninzi na otvorenom, dok će odluka za sportove u zatvorenom prostoru biti uskoro.

„Gradski saobraćaj u Novom Sadu i Kragujevcu biće omogućen od ponedeljka, 4. maja, dok će u Beogradu i Nišu početi 8. maja. Neće biti dozvoljeno uključivanje klimatizacije u vozilima gradskog prevoza“, rekao je on.

Tiodorović je kazao da će železnički i drumski saobraćaj početi od ponedeljka, 4. maja. Kafići i restorani će, po njegovim rečima, moći ponovo da rade od 4. maja, s tim da će se u baštama poštovati mere socijalne distance, a u zatvorenim prostorijama sve preporuke koje su poznate.

On je naveo da će tržni centri početi da rade 8. maja, uz poštovanje držanje distance među ljudima i korišćenje dezinfekcionih sredstava, kao i uz nošenje maski i rukavica.

Tiodorović je takođe rekao da će vrtići biti otvoreni od 11. maja uz dobru pripremu, kao i boravak u školama za decu do 12 godina.

Stanje sa koronavirusom na području Pirotskog okruga je nepromenjeno, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje u Pirotu. Kako se navodi, ispitana su 332 uzorka, a registrovano je 65 pozitivnih slučajeva na virus. U Pirotu je potvrđeno 45 zaraženih, u Babušnici 17 i Beloj Palanci 3. U Opštoj bolnici u Pirotu, trenutno su hospitalizovana 3 obolela lica i ona su u stabilnom stanju.

Skupština Srbije počela je raspravu o potvrđivanju Odluke o proglašenju vanrednog stanja i svih uredbi koje su od tada donete, pri čemu su poslanici vlasti hvalili postupanje države u vreme koronavirusa, dok je opozicija kritikovala način uvođenja vanrednog stanja i pojedine mere, a deo opozicije je bojkotovao sednicu.

Rasprava se odvijala u posebnim uslovima, pa je na ulazu u Skupštinu merena temperatura, dezinfikovane ruke i deljena zaštitna oprema, dok su u plenumu poslanici bili odvojeni jedni od drugih plastičnim boksovima i nosili su maske i rukavice.

I dok je u plenumu trajala rasprava, poslanici opozicije koji bojkotuju rad Skupštine Srbije obraćali su se novinarima u centralnom skupštinskom holu, iznoseći niz primedbi i kritika.

Hrvatska zadovoljna postignutim. Rusiju tek čeka vrhunac epidemije

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i vodeći epidemiolog Hrvatske Krunoslav Capak izjavio je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj izrazito pozitivna i da je bolja nego u većini država u susedstvu.

Vodeći hrvatski epidemiolog izneo je uporedne podatke sa susednim zemljama – Srbijom, Mađarskom i Slovenijom, kao i s onima, kako je rekao, s kojima „Hrvatska voli da se poredi“ – Švedskom, Belgijom i Finskom.

„Mi smo na drugom mestu po incidenci, nižu ima samo Mađarska 274 zaraženih na milion stanovnika, a mi imamo 497 na milion stanovnika. Sve druge imaju puno više – Slovenija 674, Srbija 947, Švedska 1.874, Belgija 4.028“, naveo je on.

U poslednja 24 časa od posledica koronavirusa u Hrvatskoj su preminule četiri osobe, a potvrđeno je osam novozaraženih.

Ministar zdravlja Vili Beroš je istakao da je broj preminulih od početka epidemije porastao na 63 kao i da je u poslednja 24 časa potvrđeno da je osam osoba pozitivno na virus, čime je njihov ukupan broj dostigao 2.047.

U čak 16 od 20 Županija u Hrvatskoj od juče nije zabeležen nijedan novi slučaj.

Slovenija beleži šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uz polagano ublažavanje mera kreće i otvaranje većih preduzeća, pa je u utorak otvorila vrata i firma „Revoz“ u vlasništvu francuskog Renaulta.

Nacionalni institut za javno zdravlje i slovenačka vlada objavili su da je utvrđeno šest novih slučajeva zaraze, pa se broj obolelih od Covida-19 povećao na 1408. Umrle su još tri osobe, pa se ukupan broj povećao na 86.

Do sada je u Sloveniji na koronavirus testirano 50.290 osoba, a samo juče 683.

U protekla 24 sata na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminula su dva pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Sa ta dva smrtna slučaja, dosad su u Bosni i Hercegovini preminule 62 osobe koje su bile pozitivne na koronavirus.

U poslednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 338 laboratorijskih uzoraka u tom bh. entitetu, a koronavirus potvrđen je kod još dve osobe.

Dosad je u Republici Srpskoj potvrđeno 708 slučajeva koronavirusa, od posledica Covid-19 preminulo je 28 osoba, a oporavilo se 369 osoba, navodi se u saopštenju. U BiH ima 1.557 potvrđenih slučajeva.

U Crnoj Gori još 10 osoba je oporavljeno od koronavirusa, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić. Begić je saopštio da je u toku obrada podataka u laboratorijama Instituta te da će o rezultatima, eventualno novih slučajeva, javnost obavestiti kada budu gotovi. Crna Gora več tri dana ima isti broj potvrđenih slučajeva, odnosno 321.

Onkološka klinika Crne Gore radila je od pojave koronavirusa bez zastoja. Rad je bio prilagođen situaciji tako da obolelih nije bilo ni među zaposlenima, ni među pacijentima. Direktor klinike Vladimir Todorović saopštio je da su svi pacijenti primili hemio, imuno i zračnu terapiju. Obavljeno je 1.500 ambulantnih pregleda, 1.100 sistemskih vidova lečenja i više od 350 zračnih terapija, prenosi RTVCG.

U Severnoj Makedoniji je umrlo još šest pacijenta sa koronavirusom i ukupan broj umrlih je sada 71, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Naveo je da su na Infektivnoj klinici u Skoplju umrla dva Prilepčanina, od 58 i 63 godine, u bolnici „8. septembar“ dva pacijenta iz Skoplja, od 58 i 75 godina i jedna 51-godišnja žena iz Tetova, i da je potvrđeno da je Covid-19 imala i jedna 71-godišnja Skopljanka, koja je umrla pre dva dana na Klinici za onkologiju.

Danas je registrovano 36 pacijenta koji su ozdravili i ukupan broj izlečenih od koronavirusa u Sevenoj Makedoniji se popeo na 589.

U prethodna 24 sata napravljena su 362 testa i potvrđena 22 nova slučaja, te je ukupan broj dijagnostikovanih 1.421, od čega je 761 slučaj aktivan, napisao je ministar na „Fejsbuku“.

U Bugarskoj ima 12 novih slučajeva Covid-19. Ukupno je potvrđeno 1.399 slučajeva, saopštio je Nacionalni operativni štab za sprečavanje širenja koronavirusa. 28. aprila potvrđeno je novih 12 slučajeva – 3 u oblasti Sofija i 9 u oblasti Vidin. 287 zaraženih osoba nalazi se na bolničkom lečenju od kojih je 39 na intenzivnoj nezi. 150 medicinskih radnika inficirano je koronavirusom. Do sada je u zemlji od posledica novog koronavirusa preminulo 58 osoba, dok su 222 izlečene.

Na vanrednom zasedanju Skupštine Bugarske poslanici su saslušali ekspoze predsednika Vlade Bojka Borisova o stanju zemlje u uslovima pandemije Covida-19 i efikasnosti mera koje je Vlada preduzela u cilju sprečavanja širenja bolesti. Borisov je naveo da su uprkos krizi mnogi sektori privrede nastavili da rade punom parom, dok se u poljoprivredi, građevinarstvu i Aj-Ti sektoru obim posla povećao u odnosu na period pre koronavirusa, prenosi BNR.

Naučnici sa Univerziteta Oksford u Velikoj Britaniji tvrde da su samo na korak do razvoja vakcine koja bi mogla zaustaviti širenje koronavirusa.

Prošloga meseca dobili su obećavajuće rezultate ubrizgavanjem jedne doze nove vakcine makaki majmunima koji su po strukturi najbliži čoveku.

To znači da će klinička testiranja nove vakcine početi do kraja meseca na ukupno 6.000 kandidata, kako bi se testiralo da li je vakcina delotvorna i da li je bezbedna.

Ukoliko bude odobreno, nekoliko miliona doza moglo bi biti dostupno za široku upotrebu već u septembru.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je situacija sa epidemijom u Rusiji „relativno stabilizovana“ i širenje „usporeno“, ali da je situacija i dalje veoma složena.

Na video-konferenciji sa šefovima regiona, Putin je kazao da vrhunac epidemije u Rusiji, gde je do sada zaraženo skoro sto hiljada ljudi, i dalje nije dostignut.

Putin je zato produžio neradni period, koji je važio za ceo april – do 11. maja. Naveo je da je privreda Rusije u teškoj situaciji, i naložio Vladi da do 5. maja pripremi mere kako bi od 12. maja započelo etapno izlaženje proizvodnje, trgovine, građevinarstva iz režima ograničenja.

Internet je tokom krize sa koronavirusom postao izvor vitalnih informacija i omogućio mnogim ljudima da svoj posao obavljaju od kuće.

Usluge filmskih i muzičkih „striminga“ pružaju neophodni predah od teskobne stvarnosti, a kompjuterske igrice su sve više postale glavna zabava za decu sa viškom energije. Sada se postavlja pitanje da li je to dodatni rizik od razvoja zavisnosti od interneta?

„Možda, ali korist nadmašuje rizik“, odgovorio je dr Bert Vild, glavni lekar na Klinici za psihosomatske bolesti u Nemačkoj.

„Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim uticajima, ali u ovo vreme internet je uglavnom pozitivna stvar“, rekao je dr Vild.

Slobodan Aleksic, Beograd (izvor: RTS / N1 / Fonet / Bata / Index / Delo / RTRS / RTVCG / Fejsbuk / BNR / Izvestija)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Latest comment
  • pa vi stvarno ne ste normalni? Prvu rundu dobijamo s 6 umreli,. kolko trebe da umru da dobijemo celutu utakmicu?

Ostavi komentar