Pet minuta gromoglasne tišine na Svetski dan slobode medija

Danas se obeležava 3. maj – Svetski dan slobode medija. Tim povodom, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost”, kao i Sindikat novinara Srbije pozvali su sve novinare i medije da u 11:55 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović ocenili su u Novom danu N1 da je položaj novinara u Srbiji veoma težak, kao i da su u najtežoj situaciji novinari u lokalnim i štampanim medijima, a da većina redakcija u unutrašnjosti Srbije “jedva sastavlja kraj s krajem”. Oni su govoreći o 3. maju, Svetskom danu slobode medija, ocenili da su novinari i mediji u Srbiji u nezavidnom položaju.

Suprotstaviti se neprijateljstvu vlasti prema novinarima

“Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu”. Ovo je objavljeno u proglasu NUNS-a, NDNV-a i Granskog sindikata “Nezavisnost” povodom 3. maja .

Odbranimo profesiju, odbranimo pravo na kvalitetno novinarstvo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) povodom Međunarodnog dana slobode medija podseća javnost da su pretnje i napadi na medijske radnike i medije zapravo ugrožavanje prava građana da budu objektivno i pravovremeno informisani, što je preduslov za ostavarivanje svih ostalih građanskih prava.

“Posebno u ovim momentima profesionalno novinarstvo i novinari koji poštuju Kodeks novinara Srbije su neophodni građanima i građankama, piše u saopštenju NDNV-a, koje poziva građane da daju podršku novinarima i novinarkama, koji profesionalno rade, tako što biraju njihova medijska izdanja, da dele informacije samo ukoliko znaju da verodostojna redakcija stoji iza njih i da budu glasni svaki put kada uoče da je sloboda govora omeđena odgovornošću za javnu reč ugrožena.

Proglas UNS-a

“Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari će ponovo pamtiti po hapšenjima: novinarke portala Nova Ane Lalić, urednice Kosseva Tanje Lazarević, ekipe KTV Danijela Radića i Roberta Bajtaija, ali i uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića. Novinari će se godine sećati i po konferencijama za štampu u vreme pandemije bez prisustva novinara s objašnjenjem da je to posledica brige za njihovo zdravlje. Udruženje novinara Srbije očekuje da ove godine bude potvrđena prvostepena presudama ubicama Slavka Ćuruvije, da budu optužene ubice Milana Pantića, da konačno budu pokrenuti postupci za ubistvo 17 naših kolega ubijenih i nestalih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine, kao i za ratne zločine počinjene nad 16 medijskih radnika RTS-a i troje kineskih novinara stradalih u napadima NATO-a 1999. godine”, stoji, između ostalog, u proglasu Udruženja novinara Srbije (UNS).

UNS strahuje da će loš ekonomski položaj, dodatno ugrožen pandemijom, dovesti do otpuštanja novinara i gašenja medija.

Regionalna platforma: Medijske slobode odražavaju slobodu društva

“Povodom obeležavanja 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija, podsećamo građane našeg regiona da sloboda medija odražava slobodu društva, kao i vlade da svaka zemlja mora poštovati sopstvenu posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu da rade bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život”. Ovo je objavljeno u saopštenju Regionalne platforme za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara – SafeJournalists.net, koju čine Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo. Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Regionalna platforma je zabeležila porast različitih vrsta pritisaka i zastrašivanja medija i novinara u zemljama zapadnog Balkana, posebno u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Sloboda medija u Srbiji dodatno ugrožena tokom pandemije

Sloboda medija je u poslednjih nekoliko godina znatno ugrožena, ali postoji mali broj medija koji se bori za profesionalno novinarstvo, smatraju sagovornici portala Danasa povodom Svetskog dana slobode medija. Prema njihovim rečima, pandemija korona virusa, odnosno vanredno stanje uvedeno zbog toga u Srbiji, dodatno je doprinelo ugrožavanju stepena slobode medija i narušavanju položaja novinara u zemlji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 24-1024x683.jpg

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na veću zaštitu novinara, ocenjujući da oni nude „protivotrov“ u pandemiji dezinformacija koje prate krizu nastalu zbog širenja korona virusa. Gutereš je pozvao vlade širom sveta da zaštite novinare i sve one koji rade u medijima i da očuvaju slobodu medija, saopštile su Ujedinjene nacije, a prenela Cenzolovka.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije čestitalo je svim novinarima i medijskim radnicima Svetski dan slobode medija, koji se obeležava 3. maja i pozialo ih da više pažnje usmere na verodostojnost informacija, da se ponašaju odgovorno i profesionalno.

Novinarima i svim medijskim radnicima 3. maj je čestitao i zaštitnik građana Zoran Pašalić čestitao, ističući da je epidemija koronavirusa pokazala značaj novinarske profesije i koliko je važno da građani dobiju pravovremenu, tačnu i potpunu informaciju.

Naveo je da je u pripremi jedinstvena medijska platforma koja bi registrovala sve napade na novinare i istovremeno doprinela poboljšanju njihovog položaja i zaštiti od pritisaka, uvreda, svake vrste diskreditacije, kao i loših uslova rada.

Pripremio: P. Videnov (izvor: FAR / N1 / NUNS / NDNV / UNS / Cenzolovka / Danas / Beta / Tanjug / RTS)

Foto: Stefan Pavić / pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar