Stevanović: Epidemija se ne gasi, ona se smiruje i to može da potraje

Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, rekao je za RTS da se nazire kraj epidemije i da smo ušli u fazu koja se zove početak kraja, ali kada će on biti, suviše je rano da se kaže.

“Ovo je priča koja se neće završiti u maju i mi ćemo imati novoobolele i tokom juna, a iza toga možda i duže”, naveo je doktor Stevanović.

Rekao je da se epidemija koronavirusa smiruje, odnosno da su sve mere koje su rađene dovele do toga da se broj obolelih smanjuje.

Sa druge strane, dodaje Stevanović, pojava novih žarišta je nešto što je očekivano i što će se dešavati i narednih nedelja i što zahteva oprez. U prilog tome, kaže Stevanović, stižu i novi podaci iz drugih zemalja koji govore da se epidemija još nije u potpunosti ugasila i da ne smemo da se opuštamo.

“Može se očekivati ponovni porast broja obolelih ako se ne budu poštovale mere prevencije u zatvorenom prostoru, a nova žarišta će svakako uticati na povećanje ukupnog broja obolelih”, ukazao je doktor Stevanović.

Prema njegovim rečima, pojava novih žarišta je i razlog zbog čega se ne smanjuju kovid kapaciteti, jer zdravstveni sistem mora biti spreman za svakog obolelog.

“Ono što je najbitnije jeste da vidimo kako će se popuštanje mera, ali i naše ponašanje odraziti na ukupan broj obolelih, to ćemo videti za pet do sedam dana”, rekao je Stevanović.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, do 10. maja do 15:00 časova, u Srbiji je registrovano ukupno 10.114 potvrđenih slučajeva COVID-19, dok su preminule još dve osobe. Od poslednjeg izveštaja potvrđeno još 82 slučaja Covid-19.

Ublažavanje mera, rade vrtići, šalteri MUP-a

Uz nova pravila, mere prevencije i u sklopu ublažavanja mera uvedenih zbog epidemije koronavirusa, od jutros su sa radom počele predškolske ustanove, kao i produženi boravak za decu u školama. U vrtić se primaju deca sa potvrdom pedijatra da su zdrava i potvrdom roditelja od poslodavca da moraju da se vrate na posao.

Od danas rade šalteri MUP-a na kojima građani mogu podneti zahteve na izdavanje ličnih dokumenata i obaviti druge poslove. Počinju da rade sudovi.

Vlada Srbije će doneti uredbu o uslovima pod kojima će moći da se uđe u zemlju.

U svim ustanovama biće potrebno poštovanje preventivnih mera.

Izvor: RTS

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar