a

Počinje testiranje na koronavirus na lični zahtev građana

Testiranje na lični zahtev građana počinje danas, a brisevi se uzimaju u institutima i zavodima za javno zdravlje, kao i u domovima zdravlja, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

U informaciji stoji da test na lični zahtev košta 6.000 dinara i uplaćuje se na jedinstveni žiro račun koji se može naći na sajtu www.covid.rs, kao i na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Procedura za testiranje

Građani prvo uplate novac na žiro račun, a zatim sledi testiranje – uzimanje brisa iz grla i nosa može se obaviti u najbližem institutu, zavodu ili domu zdravlja. Termin za testiranje građani mogu zakazati pozivom na broj telefona: 011/362-0000. Na rezultat se čeka od 24 do 48 sati od uzimanja brisa.

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu piše da građani termin za testiranje mogu zakazati putem imejla: [email protected], sa molbom da se ostavi broj telefona kako bi se preciziralo vreme testiranja.

Ko ima pravo na besplatno testiranje

Besplatno testiranje mogu da obave svi građani sa simptomima koronavirusa koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, kao i pacijenti koji odlaze na operacije i određene intervencije poput bronhoskopije.

Pored toga, besplatno testiranje je omogućeno svim studentima ili maloletnim licima koja putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju ulaz bez prethodno urađenog PCR testa.

Detaljnije informacije na sajtu srbija.gov.rs.

P. Videnov

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar