a

U Srbiju od danas bez pi-si-ar testa, ali uz zdravstveno upozorenje

Odlukom Vlade, a na proporuku Kriznog štaba od danas ni srpskim ni stranim državljanima koji ulaze na teritoriju Srbije više nije neophodan negativan test na koronavirus, niti dozvola komisije. Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja.

Izolacija svim ljudima koji su do sada ušli u Srbiju, a koja im je određena na 14 dana, jer nisu imali negativan nalaz testa, od danas se prekida.

Testiranje na lični zahtev koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Republike Srbije, dok će za studente i maloletne osobe testiranje i dalje biti besplatno.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije.

Od danas će biti uspostavljeni letovi sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki”. Taj aerodrom nije radio od 18. marta.

Mađarska kompanija “Viz er” prvi let je planirala za Dortmund. Sa niškog aerodroma i “Er Srbija” i “Rajan er” uskoro planiraju obnavljanje letova.

“Er Srbija” je obnovila komercijalni putnički saobraćaj. Prvi putnici su otišli za Cirih i Frankfurt.

Tokom puta svi putnici sve vreme moraju da nose maske, a dobrodošla je i dodatna zaštitna oprema – viziri i rukavice.

Jovanović: Vraćamo se na higijenske mere

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, rekla je za RTS da odlukom Vlade prestaju da važe mere kućne izolacije i druge propisane mere za sve građane koji ulaze u zemlju.

“Podela upozorenja na graničnim prelazima se uručuje, vraćamo se na higijenske mere koje ćemo primenjivati u odnosu na lični i radni nivo. Ako se primeti bilo kakav simptom koja može biti doveden u vezi sa koronavirusom, zdravstvene ustanove su na raspolaganju”, navela je Jovanovićeva.

Ponovila je da je važno što češće prati ruke, podsetiti sebe svakodnevno da je virus prisutan, provetravati prostorije, dezinfikovati prostor u kom se radi.

“Preporučila bih da se ljudi, ukoliko postoji bilo koji simptom, jave lekaru, kovid jedinice će ostati. Mere koje se uvode su adekvatne i primerene za fazu epidemije u kojoj se nalazimo”, navela je direktorka “Batuta”.

Kontrola rizika se provodi, prema njenim rečima, i administritivnim i ličnim merama.

Pacijenti koji budu imali koronavirus biće hospitalizovani, a njihovi kontakti praćeni, rekla je Jovanovićeva.

Izvor: RTS

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar