Srpski turisti mogu u Grčku preko Bugarske

Vlada Grčke donela je kasno sinоć odluku da državljanima Srbije dozvoli prelazak bugarsko-grčke granice, a danas se očekuje konačna odluka o daljem ulasku srpskih građana u ovu zemlju preko Bugarske, prenosi RTS.

Kako saopštava javni servis, zbog iznenadne odluke Vlade Grčke da mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama od 1. jula, uprkos ranijem dogovoru grčke i srpske strane o obostranom otvaranju granica, juče je preko 50 automobila sa više od 200 građana Srbije bilo sprečeno da pređe bugarsko-grčku granicu.

Kako izveštava novanar Mladen Alvirović, koji je sa ekipom emisije SAT krenuo u patrolu do Tasosa, prolazak srpskih turista preko graničnog prelaza se odvija neometano, iako grčki graničari, kako kaže, još uvek nisu dobili zvaničan dopis da je prethodna odluka suspendovana i da se u toku dana očekuje zvanično obaveštenje.

Prema rečima Alvirovića, na grčko-bugarskoj granici velika je gužva, kolona je duga nekoliko kilometara i čeka se više sati zbog procedura.

Na ulasku u Bugarsku popunjava se upitnik

Da bi turisti stigli na grčko-bugarsku granicu, moraju prvo da prođu srpsko-bugarski granični prelaz Gradina–Kalotina.

Na tom prelazu trenutno nema gužve, a reporterka RTS-a javlja da vozila prolaze bez problema.

Kada pređu Gradinu, državljani koji žele da uđu u Bugarsku moraju da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju. Informacije se ostavljaju vlastima kako bi se sa putnicima lakše stupilo u kontakt ukoliko bude potrebno.

Dodaje se i da će putnici nasumice biti testirani na virus kovid-19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen biće upućen u 14-dnevni karantin.

Zbog potpuno konfuzne situacije juče, noćas se preko Gradine oko 20 vozila sa srpskim tablicama vratilo u zemlju.

Večeras ili sutra polazak autobusa

Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za RTS da su zbog jučerašnje situacije zaustavljeni planirani polasci autobusa za Grčku. Navodi da će ta putovanja biti realizovana od trenutka kad se dobije zvaničan papir iz Grčke da srpski turisti mogu ući u tu zemlju preko Bugarske i da se to, kako kaže, očekuje do podneva.

Prema njegovim rečima, prevoz će biti organizovan kako je i ranije planirano i dodaje da je Bugarska tranzitna ruta broj 1.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar