Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge

Pod sloganom “Razvijmo naše živote, naše zajednice, naš identitet bez droge”, 26. juna obeležava se Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.

Ovaj dan je uspostavljen daleke 1987. godine na inicijativu Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija i ima za cilj da ukaže na opasnosti od upotrebe droga i njene ilegalne trgovine.

Sve odgovorne zemlje u svetu razvijaju svoje nacionalne strategije za suzbijanje zloupotrebe droga koristeći različite pristupe, a značajna je i kontinuirana međunarodna saradnja u cilju sprečavanja krijumčarenja droga.

Potrebno je razvijati otporne pojedince i zajednicu koji će se uspešno odupirati izazovima savremenog života koji uključuju brzo i kratkotrajno zadovoljstvo stvoreno veštačkim stimulansima, beg od problema, netoleranciju neprijatnosti i frustracije usled neispunjenja zahteva i očekivanja.

Mladi se u periodu adolescencije suočavaju sa velikim brojem razvojnih zahteva na koje treba da odgovore, a pozitivna podrška porodice i cele zajednice treba da im bude vetar u leđa koji će ih bezbedno voditi ka ostvarenju tih zahteva bez korišćenja psihoaktivnih supstanci.

Izvor: zjzs.org

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar