Još 11 preminulih i 351 zaraženih koronavirusom u Srbiji

U poslednja 24 časa na koronavirus testirano je 8.393 osoba, od kojih je pozitivno 351, dok je umrlo 11 osoba. Od početka epidemije ukupan broj obolelih je 19.334, a preminulih 429.

Na respiratorima se nalazi 169 pacijenata. Hospitalizovano je novih 234 pacijenata, a bolnicama Srbije trenutno se od kovida leči 4.667 ljudi, rekao je na konferenciji za medije Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Zamenica direktora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je povećan broj osoba koje žele da se testiraju.

„Mnogi su to radili bez osnova, bilo je ljudi koji su želeli više puta nedeljno da se testiraju, a takođe i situacija u Beogradu je slična kao u Novom Sadu, gde je za 30 odsto povećan broj zaraženih“, kazala je ona.

„Znamo da je povećan broj zahteva za testovima i zbog putovanja, tako da to jeste razumljivo i svima jasno, pa su u jednom momentu ti testovi preusmereni na Zavode i Institute, kako bi se uvela bolja kontrola potrošnje“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je javio RTS, Institut za medicinu rada sa 100 kreveta i Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu ulaze u kovid-sistem.

Navodi se da je to je odlučeno na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid-bolnica.

To je prvi put da te zdravstvene ustanove ulaze u kovid-sistem, s obzirom na to da do sada nisu zbrinjavale kovid pacijente, precizira RTS.

Laboratorije privatnih zdravstvenih ustanova počeće u najkraćem roku da testiraju građane na prisustvo koronavirusa, rečeno je za „Politiku“ u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

U Asocijaciji navode da su u utorak finalizovani dogovori oko serološkog testiranja, takozvani brzi test, pošto su dobili obaveštenje da je po zaključku Vlade Srbije, privatnim zdravstvenim ustanovama odobrena kupovina testova od RFZO, javio je Fonet.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici potpisali su ugovor o angažovanju 200 zdravstvenih radnika koji će pomagati u borbi protiv epidemije koronavirusa, a čije angažovanje će biti omogućeno sredstvima EU.

Sporazum obuhvata finansiranje zapošljavanja do 200 dodatnih zdravstvenih radnika kako bi se povećali kapaciteti Srbije za borbu protiv kovid 19.

Ti radnici će biti angažovani na period od šest meseci, a sredstva koje je EU za to opredelila je oko milion evra, prenosi Tanjug.

Teodora Petrov / Slobodan Aleksić (izvor: RTS / Fonet / Tanjug / Covid-19)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar