U Srbiji preminulo 8 pacijenata, novozaraženih 426

U poslednja 24 časa na koronavirus testirano je najviše ljudi do sada – 11.521, od kojih je pozitivno 426, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na redovnoj konferenciji za novinare.

Ukupan broj žrtava od početka epidemije je 499, a danas je preminulo 8 osoba. Hospitalizovano je 4.619 pacijenata, a na respiratorima je njih 205.

Govoreći o otvorenom pismu u kojem su lekari okupljeni u grupu “Ujedinjeni protiv kovida” zatražili smenu Kriznog štaba, ministar Lončar kaže da su u Kriznom štabu epidemiolozi i da nema boljih.

Direktorka instituta “Batut” Verica Jovanović rekla je da se kontaktom smatra osoba koja je bila duže od 15 minuta u bliskom kontaktu, bez maske, sa zaraženom osobom.

Direktor infektivne klinike dr Goran Stevanović kaže da količina virusa koja se prenese zavisi od zaštitnih mera, maske i distance koju imamo u kontaktu sa zaraženom osobom, kao i od toga koliko vremena provedemo.

Pored toga, zavisi i od vrste kontakata da li ste samo sedeli ili ste se sa zaraženom osobom poljubili, izgrlili. Zavisi i kakve simptome ima ta zaražena osoba, kao i u kom stadijumu je zaraženosti, rekao je Stevanović.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 63 korisnika i 61 zaposlenog.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 643, a izlečenih osoba koje su zaposlene u tim ustanovama 238.

T. Petrov

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar