a

„Slavko Ćuruvija fondacija“ iznenađena odlukom Apelacionog suda u Beogradu

„Slavko Ćuruvija fondacija“ neprijatno je iznenađena odlukom Apelacionog suda da – pet i po godina posle početka ovog procesa – ukine prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i predmet vrati na ponovno suđenje.

Ovakvom odlukom se nastavlja prava agonija za porodicu, prijatelje i poštovaoce ubijenog novinara, koji na pravdu čekaju sada već više od 21 godinu.

Pošto je prvostepeni sud, posle četiri godine suđenja, koje je obilovalo kontroverznim odlukama, u aprilu prošle godine doneo presudu, gotovo godinu i po dana se čekala odluka Apelacionog suda.

Podsećamo da su dvojica prvostepeno osuđenih pripadnika Resora državne bezbednosti i dalje u takozvanom kućnom pritvoru, dok država ne pokazuje da bilo šta preduzima u vezi sa izručenjem optuženog Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu.

Očekujemo da će prvostepeni sud ovaj slučaj razmatrati prioritetno i efikasno, te da će novom presudom potvrditi kazne koje su organizatori i izvršioci ovog zločina već jednom dobili.

Još jednom ukazujemo na značaj ovog procesa za bezbednost novinara i slobodu izražavanja u državi u kojoj su novinari ubijani, podmetane su im bombe i spaljivane kuće, i pozivamo domaće i međunarodne institucije i javnost da ovaj proces isprate do kraja, navodi u svom saopštenju „Slavko Ćuruvija fondacija“,

Posećemo da je juče 7. setembra Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem N. N. lica u taj slučaj.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo N. N. lice, a da su DB-ovci za to pripremili “teren”.Za učešće u ubistvu Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine, na 100 godina zatvora bili su osuđeni tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

Apelacioni sud je naveo da su osnovane žalbe kojima se ukazuje da je prvostepeni sud povredio “objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu”, čime je učinio bitne povrede odredbia krivičnog postupka.

Takvom odlukom suda iznenađeni su i mnogi novinari i javni radnici u Srbiji.

Slobodan Aleksić (izvor: slavkocuruvijafondacija.rs)

Foto: slavkocuruvijafondacija.rs

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar