Sa protesta “Ekološki ustanak” upućeni zahtevi za poštovanje zakona i usklađivanje propisa sa najvišim ekološkim standardima

Ispred Narodne skupštine Srbije u Beogradu održan je građanski protest pod nazivom „Ekološki ustanak“, na kojem se okupilo više hiljada ekoloških aktivista i građana iz različitih krajeva Srbije sa zahtevom da se obustave svi projekti štetni po životnu sredinu, kao i usklađivanje propisa sa najvišim ekološkim standardima.

Potreban nam je ekološki patriotizam, moramo se boriti protiv pohlepe svake vrste, a pohlepa je kad reke i potoke stave u cevi za nešto malo kilovata, rekao je pesnik Ljubivoje Ršumović na samom početku.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić kazao je pred okupljenima da “Srbiji treba razvoj, ali ne onaj koji utiče na zagađenje vazduha i vode i dovodi do seče šuma”.

On je ukazao da Ministarstvo rudarstva i energetike izdaje prava na vršenja istraživanja litijuma na više lokacija u Srbiji.

“Ne mogu da se ne pitam da li to ministarstvo radi u interesu naroda ili su servis opskurnih stranih kompanija. Verovatno će reći da rade po zakonu, ali te zakone treba menjati. Oni treba da rade u našem interesu”, zaključio je Ristić.

On kaže da projekat kompanije Rio Tinto u blizini Loznice predstavlja “veliku opasnost po životnu sredinu tog kraja u zapadnoj Srbiji”.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta “Odbranimo reke Stare planine” poručio je sa govornice na platou ispred zgrade Parlamenta da su učesnici protesta došli kako bi rekli “ne” onima koji svakodnevno skrnave reke i prirodu Srbije. On je rekao da se na protestu okupilo više od 80 eko organizacija.

“Dobrodošle su sve kompanije – iz Rusije, Kine, Amerike – samo pod jednim islovom: ne trujte našu decu”, poručio je Jovanović.

Podršku okupljenima je pružio i rok mutičar Zoran Kostić Cane.

“Mi drugu zemlju nemamo. Čuvajmo je”, rekao je pevač benda Partibrejkersi.

Desimir Stojanov Desko iz sela Rakita, gde je investitor izgradio mini hidroelekranu, ocenio je da građani Srbije nemaju “državu i zakon”.

“Već tri godine tražimo da se poštuju zakoni, ali oni nas ne slušaju”, rekao je meštanin ovog sela na jugu Srbije.

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta poručila je da je građanima “potrebna solidarnost.

“To je naša snaga. Ovde ne postoji tačka u našoj zemlji koja nije pred ekocidom”, rekla je Stojković. Dodala je da je “naš najveći problem ‘fauna’ koja je naselila parlament Srbije”.

Ekološkim aktivistima u Srbiji pridružili su se i oni iz Bosne i Hercegovine.

“Mi smo ovde s vama, jer dijelimo iste probleme”, poručila je na protestu Lejla Kusturica iz Koalicije za zaštitu rijeka.

“Mi se borimo za dostojanstvo običnog čovjeka. Ne dajte da nas dijele. Ako postoji ikakva podjela ona je izmjeđu nas koji se borimo za zdrav život i njih kojima je profit ispred svega”, rekla je Kusturica.

Na kraju protesta prisutnima se obratio predstavnik pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksadnar Panić iz Pirota i poručio da Srbija „podseća na Mordor“ i metaforično ocenio da „kad Mordor napada treba da se ujedine vilejnaci, patuljci i ljudi” i „ne daju da ih gaze Orci”.

Nakon toga su ekološki aktivisti i građani sa platoa ispred parlamenta krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Vlade Srbije.

Protestni skup je počeo emitovanjem pesme o Staroj planini, a završen pesmom „Vostani Serbije”.

Između govornika na glavnoj bini nastupali su muzičari, protest je organizovalo više od 60 ekoloških udruženja i organizacija, a kako su preneli centralni mediji skup je održan uz delimično poštovanje epidemioloških mera.

This image has an empty alt attribute; its file name is 114-1024x683.jpg

Zahtevi nadležnima

Ekološke organizacije napravile su dokument u kom su iznele 13 zahteva državi u vezi sa ekološkim pitanjima:

1. Poštovanje Ustava i postojećih zakona,
2. Usklađivanje propisa sa najvišim standardima životne sredine
3. Učešće građanki i građana u pitanjima zdrave životne sredine
4. Informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima
5. Zaštita prirode,
6. Zaštita svih šuma, zaustavljanje seče u zaštićenim opodručjima i pošumljavanje
7. Obustava gradnji i revizija štetnih projekata MHE
8. Očuvanje vodnih dobara
9. Zdrave urbane sredine
10. Odgovorno upravljanje otpadom
11. Da dišemo čist vazduh
12. Dobru energiju za sve
13. Sveobuhvatni održivi razvoj

Organizator traži emisiju na RTS

Aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je danas ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) dvosatnu emisiju o ekološkoj situaciji u Srbiji.

Jovanović je tokom protesta “Ekološki ustanak” kazao da u toj emisiji na RTS treba da učestvuju resorni ministri i direktori javnih preduzeća i ustanova zaduženih za brigu o prirodi i životnoj sredini.

“To će biti emisija koja će biti dostupna svima. Da narod čuje kako nas truju i da razmisle dobro na čijoj su strani”, kazao je Jovanović.

Kako je rekao, u emisji treba da učestvuju ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Dodao je da bi u emisiji trebalo da govore i direktor Zavoda za zaštitu prirode Aleksandar Dragišić, direktor Srbijavode Goran Puzović i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Izvor: Slobodna Evropa / Danas / N1 / Insajder / RTS

Foto: Blagoj Bata Vasov / Danas

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar