a

VIDEO: Izložba Dimitra Ilijeva u pirotskoj galeriji

Izložba skulptura i crteža dimitrovgradskog akademskog vajara Dimitra Ilijeva otvorena je sinoć u pirotskoj galeriji “Čedomir Krstić”. Skulptura – mala plastika, kojom ovaj umetnik skreće i pleni pažnju već godinama, izvedena je u mediju keramike, koji je blizak senzibilitetu umetnika, ali i praktičan, jer je glina lako dostupan i pogodan materijal za oblikovanje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 106-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 107-1024x683.jpg

U skulpturi, Dimitar Ilijev neguje vrlo svedenu i pojednostavljenu asocijativnu figuraciju, koja, kada su apstraktno-organoidni oblici u pitanju ima pomalo “retro” prizvuk, bazirajući se na iskustvu u skulpturi ranih 60-ih godina dvadesetog veka, piše istoričar umetnosti Ivona Rajčić-Barandovski, koja prati stvaralaštvo Dimitra Ilijeva.

Teodor Ilijev, sin Dimitra Ilijeva i akademski slikar, istakao je da su crteži rađeni grafitom, a skulpture tehnikom terracotta.

“Ceo proces ovih skulptura i crteža trajao je dugi niz godina. Zadovoljan sam celokupnom postavkom i hteo bih da se zahvalim i publici i svima koji su došli večeras” – rekao je ovaj mladi umetnik.

This image has an empty alt attribute; its file name is 108-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 109-1024x683.jpg

Direktorka galerije “Čedomir Krstić” Radmila Vlatković istakla je da je ovog puta postavka Ilijeva najsnažnija i najkvalitetnija, jer je na jednom mestu skoncentrisana celokupna njegova ideja, sve ono što je on do sada radio.

“Ove figure su zaista na jedinstven način predstavljene i mislim da će to naša publika znati da pozdravi” – dodala je Vlatković.

This image has an empty alt attribute; its file name is 110-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 111-1024x683.jpg

Dimitar Ilijev je rođen 1950. godine u Dimitrovgradu, gde je završio osnovnu školu. Srednju umetničku školu završio je u Nišu, a Akademiju likovnih umetnosti, odsek vajarstvo, završio je na Nacionalnoj likovnoj akademiji u Sofiji kod profesora Dimitra Daskalova, gde je i magistrirao. Član je ULUS-a.

Ilijev je glavni inicijator i tvorac Međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir” koju pokreće 1993. godine, a takođe i jedan od osnivača Gradske galerije u Dimitrovgradu, na čijem čelu je bio dvadeset godina.

Učestvovao je na preko dvesta kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Imao je trideset samostalnih izložbi. Takođe, učesnik je više likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu i dobitnik je Septembarske nagrade.

Ljubiteljima likovne umetnosti u Pirotu Ilijev se samostalno predstavio po peti put, a postavka će biti otvorena narednih dvadesetak dana.

Novinar: Teodora Petrov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
oktobar 2020.
www.far.rs

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Latest comment
  • бРАВО мАЈСТОРЕ, ЈЕДНОМ ЛЕГЕНДА, УВЕК ЛЕГЕНДА.

Ostavi komentar