Dve nagrade za novinarku Vanju Mijalkov na festivalu “Zlatna buklija”

Novinarka Televizije Pirot Vanja Mijalkov osvojila je dve nagrade na 19. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija” u Velikoj Plani. Grand prix “Zlatna buklija” Mijalkova je dobila za ostvarenje “Tata heroj”.

“Nagrađeni film je sentimentalna priča o vojniku po ugovoru Dalibora Dimova koji je poginuo na karauli Košare 1998. godine, a kroz kazivanje njegove ćerke Monike. Kada sam došla na ideju da snimam film, glavni cilj mi je bio da Dalibor i junaci Košara dobiju bar ulicu ili trg u Pirotu, jer smo jedan od retkih gradova gde nijedno obeležje njima nije posvećeno. Veliku zahvalnost dugujem Ivici Kolevu iz Željuše kod Dimitrovgrada koji me je uputio na potencijalne sagovornike, iako većina nije želela pred kameru”, kazala je za FAR scenaristkinja i rediteljka filma

Po oceni žirija ovo je nagrada za suptilno osvrtanje na tragične događaje spojem pesme i dramskih činjenica koji na dirljiv način prikazuju imaginarni, filmski ostvareni dijalog oca i ćerke.

Pored ovog priznanja autorki filma pripao je i Grand prix publike.

“Bila sam presrećna kada su organizatori festivala javili da sam najpre ušla u selekciju, potom i dobila Grand prix za film, a nakon toga da će “Tata heroj” biti prikazan i na svečanosti uz 2 filma i da pretendujem za Grand prix publike. Najveća nagrada jeste upravo ta, kada publika izabere vaš film koji je prvi put videla. Bilo je jako emotivno, a ja prezadovoljna zbog svih koji su bili deo ekipe. Zahvaljujem se kolegi Novici Saviću iz dopisnistva RTS-a iz Požarevca na čiji sam predlog i poslala prijavu za festival, kao i organizatorima i predivnim ljudima u Velikoj Plani koji su posle dodele nagrada prilazili da čestitaju za priznanje i pohvale film”, dodala je Vanja Mijalkov.

Upečatljivost filmu daje je i pesma “Junaci sa Košara” u izvođenju mlade i talentovane vokalne solistkinje Doroteje Tošić, koja je ovu melodiju snimila najpre u studiju “Buda” Nikole Kitanovića, a potom je izvela u tvrđavi Kale. Kameru potpisuju Daniel Kop, Miloš Manić i Milan Panić, a montažu Milan Antić i Milan Panić. Film je rađen u produkciji TV Pirot 2023. godine.

“Najveća podrška došla je od kolege snimatelja Daniela Kopa, koji je posao uradio vrhunski i nije dao da u trenucima kada sam i želela da nešto menjam, promenim kadrove i sam način snimanja. Jedina sam dobila 2 nagrade na ovom festivalu i stala rame uz rame sa velikim produkcijama i imenima kao što su Dušan Savić, Žika Šarenica, a u žiriju je bio i glumac Miloš Vasić”, istakla je novinarka.

Vanja Mijalkov je u sferi medija do sada nagrađivana više puta – laureat je nagrade na festivalu Vrmdža i Zladne Nike na Interferu, a dobila je i nagradu NALED-a za najbolji medijski prilog o zaštiti životne sredine.

“Ove nagrade jesu podstrek za dalji rad, a već radim na još jednom dokumentarnom filmu za koji se nadam da će se dopasti publici”, navela je Mijalkova za FAR.

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ”Zlatna buklija” u Velikoj Plani učestvovalo je više od 300 filmova.

P. Videnov

Foto: Daniel Kop

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar