Jačanje imuniteta veoma je važno, posebno u vreme epidemije koronavirusa i drugih sezonskih respiratornih infekcija. Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objasnila je koje namirnice treba da jedemo kako bismo se zaštitili, i kakva bi trebalo da bude ishrana onih koji su preležali kovid.
Doktorka Danijela Jevtić kaže da se virusna pneumonija, upala pluća, razlikuje donekle od bakterijske zato što počinje brže i obično zahvata oba plućna krila.
“Ona kasnije može da se nadoveže bakterijskom, ali u početku ide suv kašalj, temperatura, lomnost i malaksalost”, objašnjava doktorka.
Naglasila je da nakon toga čovek ne može odjednom da se povrati u normalan tok, kao i da su otprilike tri meseca potrebna za oporavak.
“Hrana treba da bude kašasta, dosta čajeva i dosta supa konzumirati”, navela je Jevtićeva i dodala da što se tiče fizičkog opterećenja ono mora da bude umereno.
Naglasila je da su probiotici i prebiotska vlakna važni u toku bolesti i posle toga kako bismo zaštitili dobre crevne bakterije.
Navela je i koje namirnice treba da jedemo ako želimo da ojačamo svoj imunitet.
“Mogli bismo da izdvojimo bundevu, cveklu, brazilski orah, jer ima ogromnu količinu selena u sebi”, navela je doktorka i dodala da je dovoljan samo jedan brazilski orah, jer premašuje za 50 odsto dnevne količine onoga što nam treba.
“Koristimo kafu, ona je pozitivna jer širi disajne puteve, a možemo uzimati i zeleni čaj, maslinovo ulje, jabuke, borovnice…”, zaključila je doktorka Jevtić.
Izvor: RTS
Foto: pixabay.com