Jačanje imuniteta u vreme epidemije koronavirusa

Jačanje imuniteta veoma je važno, posebno u vreme epidemije koronavirusa i drugih sezonskih respiratornih infekcija. Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objasnila je koje namirnice treba da jedemo kako bismo se zaštitili, i kakva bi trebalo da bude ishrana onih koji su preležali kovid.

Doktorka Danijela Jevtić kaže da se virusna pneumonija, upala pluća, razlikuje donekle od bakterijske zato što počinje brže i obično zahvata oba plućna krila.

“Ona kasnije može da se nadoveže bakterijskom, ali u početku ide suv kašalj, temperatura, lomnost i malaksalost”, objašnjava doktorka.

Naglasila je da nakon toga čovek ne može odjednom da se povrati u normalan tok, kao i da su otprilike tri meseca potrebna za oporavak.

“Hrana treba da bude kašasta, dosta čajeva i dosta supa konzumirati”, navela je Jevtićeva i dodala da što se tiče fizičkog opterećenja ono mora da bude umereno.

Naglasila je da su probiotici i prebiotska vlakna važni u toku bolesti i posle toga kako bismo zaštitili dobre crevne bakterije.

Navela je i koje namirnice treba da jedemo ako želimo da ojačamo svoj imunitet.

“Mogli bismo da izdvojimo bundevu, cveklu, brazilski orah, jer ima ogromnu količinu selena u sebi”, navela je doktorka i dodala da je dovoljan samo jedan brazilski orah, jer premašuje za 50 odsto dnevne količine onoga što nam treba.

“Koristimo kafu, ona je pozitivna jer širi disajne puteve, a možemo uzimati i zeleni čaj, maslinovo ulje, jabuke, borovnice…”, zaključila je doktorka Jevtić.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar