a

Epidemija u Srbiji ne jenjava, preminula 61 osoba, još 7.041 novi slučaj koronavirusa

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 18.592 osobe, od kojih je 7.041 nalaz pozitivan na koronavirus, a od posledica bolesti u poslednja 24 časa preminula je još 61 osoba. Ukupan broj smrtnih slučajeva je 1.484, pri čemu je procenat smrtnosti 0,91 odsto.

Hospitalizovano je 7.011 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalaze 254 lica.

Od početka epidemije u Srbiji je testirana ukupno 1.744.981 osoba, a potvrđena su 163.035 slučaja koronavirusa, stoji u na sajtu covid19.rs.

Na današnji dan u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo Covid-19 kod 930 korisnika i 524 zaposlena.

Epidemija ne jenjava u Srbiji, a nadležni upozoravaju da je i dalje veći broj prijema nego otpusta u kovid bolnicama.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba, navela je da su najstariji građani “najodgovorniji deo nacije” i da je trenutno najveći procenat zaraženih koronavirusom u grupi do 60 godina. Ona je gostujući na TV Prva rekla da je epidemiološka situacija u Srbiji alarmantna, ali da bi to stanje moglo da se promeni ako bi svi poštovali mere i preporuke koje je propisao Krizni štab.

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je za RTS da je primetan trend povećanja pregleda u kovid ambulantama u Beogradu za 60 odsto. Ističe da pacijenti stalno pristižu i da je sistem prenapregnut.

Epidemiolog i Član Kriznog štaba Branislav Tidorović kaže da će i nedelja pred nama biti veoma teška, a da će krajem sedmice doći do jednog laganog smirivanja. Ističe da se zaravnjenje krive ne može očekivati pre polovine decembra.

P. Videnov (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS / Beta / N1 / TV Prva)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar