Epidemija u Srbiji ne jenjava, preminula 61 osoba, još 7.041 novi slučaj koronavirusa

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 18.592 osobe, od kojih je 7.041 nalaz pozitivan na koronavirus, a od posledica bolesti u poslednja 24 časa preminula je još 61 osoba. Ukupan broj smrtnih slučajeva je 1.484, pri čemu je procenat smrtnosti 0,91 odsto.

Hospitalizovano je 7.011 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalaze 254 lica.

Od početka epidemije u Srbiji je testirana ukupno 1.744.981 osoba, a potvrđena su 163.035 slučaja koronavirusa, stoji u na sajtu covid19.rs.

Na današnji dan u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo Covid-19 kod 930 korisnika i 524 zaposlena.

Epidemija ne jenjava u Srbiji, a nadležni upozoravaju da je i dalje veći broj prijema nego otpusta u kovid bolnicama.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba, navela je da su najstariji građani “najodgovorniji deo nacije” i da je trenutno najveći procenat zaraženih koronavirusom u grupi do 60 godina. Ona je gostujući na TV Prva rekla da je epidemiološka situacija u Srbiji alarmantna, ali da bi to stanje moglo da se promeni ako bi svi poštovali mere i preporuke koje je propisao Krizni štab.

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je za RTS da je primetan trend povećanja pregleda u kovid ambulantama u Beogradu za 60 odsto. Ističe da pacijenti stalno pristižu i da je sistem prenapregnut.

Epidemiolog i Član Kriznog štaba Branislav Tidorović kaže da će i nedelja pred nama biti veoma teška, a da će krajem sedmice doći do jednog laganog smirivanja. Ističe da se zaravnjenje krive ne može očekivati pre polovine decembra.

P. Videnov (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS / Beta / N1 / TV Prva)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar