U Srbiji 2.218 zaraženih i 34 preminulo, do sada vakcinisano oko 7.000 ljudi

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 11.068 osoba, od kojih je 2.218 nalaza pozitivno na koronavirus.

Hospitalizovana je 6.046 pacijenata, pri čemu se na respiratorima nalazi 215 osoba.

U poslednja 24 časa od ove bolesti preminule su 34 osobe, ukupan broj smrtnih slučajeva je 3.513, a procenat smrtnosti 0,99 odsto.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano ukupno 2.378.015 lica, a potvrđeno je 356.126 slučajeva koronavirusa, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je na današnji dan u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo Covid-19 potvrđeno kod 1.408 korisnika i 675 zaposlenih. Ukupno je izlečeno 3.656 korisnika i 1.524 zaposlenih u tim ustanovama.

Do sada je vakcinu protiv koironavirusa u Srbiji primilo više od 3.000 korisnika u staračkim domovima i oko 4.000 zdravstvenih radnika, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je plan da se do kraja nedelje vakciniše još oko 3.000 ljudi.

Kako javlja Tanjug, Lončar je rekao i da je napravljen raspored i plan imunizacije i da je već 95 odsto vakcina na lokacijama gde će biti aplikovane.

Ministar je rekao da ima zemalja koje su nabavile vakcinu, ali da se nisu dobro organizovale što se tiče vakcinacije.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, naveo je da se smanjuje broj pregleda i prijema u bolnice, ali je dodao da to ipak nije prava slika jer su ljudi manje odlazili kod lekara tokom praznika.

„Realnu situaciju imaćemo posle praznika“, rekao je Lončar.

„Po svim procenama, imunitet od dve doze vakcina traje oko šest meseci, što znači da već sada moramo da se pripremimo za jesen i da od septembra ili oktobra krene vakcinacija zdravstvenih radnika, prosvetnih radnika, državnih službenika koji su u kontaktu sa građanima, ugroženih kategorija stanovništva“, naveo je Lončar.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar takođe je rekao da će se vakcinisati protiv koronavirusa i da je jedini razlog što to dosad nije uradio, dogovor da državni zvaničnici prime različite vakcine i tako pokažu da su sve bezbedne.

Lončar je kazao da „ne bi bilo korektno da se svi vakcinišemo istom vakcinom“ najavio da će se vakcinisati „koja god da bude sledeća vakcina“, ali da „nema problem da primi Fajzerovu i rusku vakcinu koje su već stigle“, prenela je Beta pisanje Blica.

Upitan da li će Srbija nabavljati vakcinu američke „Moderne“, koja je dobila dozvolu u EU, Lončar je naveo da je Srbija deo Kovaks sistema SZO, a da je u tom sistemu i američki proizvođač vakcine „Moderna“.

Lončar je takođe naveo da od epidemiološke situacije zavisi hoće li se strože mere na granicama produžiti za naše građane koji se vraćaju u Srbiju i posle 10. januara, a koje podrazumevaju obavezan PCR test ili deset dana karantina.

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović je izjavio da Krizni štab i Ministarstvo zdravlja moraju da daju odgovor na pitanje zašto je od početka pandemije u Srbiji preminulo 70 lekara od posledica koronavirusa.

Radovanović je agenciji Beta kazao da je nepoznat broj preminulih među ostalim medicinskim radnicima i da te podatke takođe treba staviti na uvid javnosti.

Radovanović je dodao da postoje indicije da lekari nisu dobijali adekvatnu zaštitnu opremu i rekao da je velika smrtnost lekara veoma zabrinjavajuća i da je tim povodom čudno ponašanje pojedinih članova Kriznog štaba.

Izvor: covid19.rs / Beta / RTS / N1 / Blic / Tanjug

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar