Još 25 preminulih i 2.267 novih slučajeva u Srbiji

U Srbiji je od posledica kovida preminulo 25 obolelih, a ima još 2.267 novih slučajeva zaražavanja. Na respiratorima je 189 pacijenata, dok je testirano 12.889 osoba.

Procenat smrtnosti je isti kao juče – jedan odsto, a na bolničkom lečenju je 5.503 pacijenata, navedeno je na sajtu covid19.rs

Od 4. do 10. januara u Studentskoj poliklinici registrovano je 36 zaraženih studenata koronavirusom, rekla je rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović.

Ona je na sednici Senata Univerziteta u Beogradu navela da je od 36 zaraženih studenata, troje iz studentskih domova.

S druge starne u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starijih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 1.072 korisnika i 580 zaposlenih, navodi na svom sajtu Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za RTS da se nada da su iza nas najteži dani kada je reč o epidemiji koronavirusa, da je situacija bolja, ali da je i dalje ozbiljna.

On je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da se smanjuje broj zaraženih, ali da je i dalje mnogo ljudi na bolničkom lečenju.

Situacija je i dalje ozbiljna, ali je bolja nego što je bila, kazao je Ivanuša.

Naglasio je da je vakcinacija velika nada za budućnost, a da je Srbija jedna od prvih država u svetu koja je otpočela imunizaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da će imunizacija građana Srbije biti gotova do sredine juna ove godine, ukoliko Srbija dobije sve doze vakcina koje su dogovorene.

„Ako dobijemo doze koje smo dogovorili i ako isporuka ide kako treba, planiramo da kompletnu vakcinaciju obavimo do kraja maja ili polovine juna, tako da mlađi neće čekati godinu dana ili stići na red 2022. godine, već u najgorem slučaju mogu stići na red početkom maja“, kazao je Đerlek u intervjuu za „Politiku“, koji prenosi Beta.

On je rekao da „niko ko se prijavi za vakcinaciju neće ostati bez vakcine“, dodajući da je premijerka Srbije Ana Brnabić najavila da se planira nabavka osam miliona vakcina, što znači da će moći da se vakciniše četiri miliona građana.

Đerlek je ukazao da je Srbija među malobrojnim zemljama u svetu, koje će u januaru i februaru imati na raspolaganju 500.000 doza ruske vakcine „Sputnjik V“, milion doza kineske vakcine i 300.000 „Fajzerove“.

Izvor: covid19.rs / RTS / Beta / N1 / Tanjug / Politika

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar