Mitropolit Porfirije je novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao je mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, javiila je RTS.

Osim mitropolita Porfirija, u najužem apostolskom žrebu bili su i episkop Bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem.

Odluku o izboru je praktično doneo devedesetogodišnji monah Matej iz manastira Sisojevac, koji je izvukao kovertu sa imenom novog patrijarha iz knjige Svetih jevanđelja, u kom su se nalazile koverte sa imenima tri kandidata koji su imali najviše glasova.

Patrijarh Porfirije je rođen 1961. godine u Bečeju kao Prvoslav Perić. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu. Prenoseći njegovu biografiju RTS navodi da je diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je tadašnji Episkop raško-prizrenski, a potonji Patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona. Na poslediplomskim studijama u Atini boravi od 1986. do 1990. Godine, kada po blagoslovu Episkopa bačkog dr Irineja dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana. Na temu “Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog”, doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini.

Vladika Porfirije, kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca, ima izuzetno širok krug prijatelja, na samo u Otadžbini, a odnose ličnog prijateljstva i bliske saradnje neguje i sa sveštenicima i predstavnicima drugih Crkava i verskih zajednica.

Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom, a njegov stil komunikacije uvek je prilagođen sagovornicima.

U tron Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Izvor: RTS

Foto: spc.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar