U Srbiji vakcinisano više od 1.200.000 ljudi, preminulo 14 i pozitivno 2.956 osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus pozitivno 2.956 ljudi, preminulo je 14 osoba ili 4.351 od početka epidemije. Testirana su 12.054 lica, na bolničkom lečenju je 3.641 pacijent, od kojih je 153 na respiratoru, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović rekla je za RTS da se vakcinisalo više od 1.200.000 građana, da je više od 400.000 ljudi primilo i drugu dozu, i naglasila da nas vakcinacija vodi ka kontroli Covida-19.

Ona je navela da dve specijalizovane bolnice u Batajnici i Kruševcu u ovom trenutku ponovo imaju veći broj pacijenata i da je potrebno pratiti težinu kliničke slike pacijenata koji se primaju u kovid bolnice, kao i svako od nas treba da primeni lične zaštitne mere.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je da će od utorka u svakom delu Srbije biti moguća imunizacija, vakcinom „Astra-Zeneka“.

On je za Tanjug rekao da će vakcine biti poslate u svaku opštinu i da će od sutra građani koji to žele, moći da prime vakcinu protiv koronavirusa proizvođača „Astra-Zeneka“.

Na beogradski aerodrom jutros je sleteo avion sa još 50.000 doza vakcine „sputnjik“. Po rečima ministra za inovacije Nenada Popovića, reč je o prvoj komponenti vakcine sa kojom će moći da bude vakcinisano 50.000 ljudi.

U Srbiju je takođe stigao i novi kontigent vakcine „Fajzer-Biontek“, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja. Novih 46.800 doza vakcina dopremljeno je u Institut „Torlak“.

Do nedelje 21. februara u svetu je upotrebljeno više od 43 milijuna doza vakcine Sinofarm istiomene Nacionalne farmaceutske grupacije. Taj broj uključuje i preko 34 miliona onih koje su date u samoj Kini, službeno je saopšteno u Pekingu.

Kina pruža pomoć u vakcinama za 53 zemlje u razvoju i ima izvozne ugovore sa 22 države, uključujući i Srbiju, saopštilo je njeno Ministarstvo inostranih poslova, a prenele svetske agencije.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Tanjug / Anadolija)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar