a

U Srbiji vakcinisano više od 1.200.000 ljudi, preminulo 14 i pozitivno 2.956 osoba

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus pozitivno 2.956 ljudi, preminulo je 14 osoba ili 4.351 od početka epidemije. Testirana su 12.054 lica, na bolničkom lečenju je 3.641 pacijent, od kojih je 153 na respiratoru, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović rekla je za RTS da se vakcinisalo više od 1.200.000 građana, da je više od 400.000 ljudi primilo i drugu dozu, i naglasila da nas vakcinacija vodi ka kontroli Covida-19.

Ona je navela da dve specijalizovane bolnice u Batajnici i Kruševcu u ovom trenutku ponovo imaju veći broj pacijenata i da je potrebno pratiti težinu kliničke slike pacijenata koji se primaju u kovid bolnice, kao i svako od nas treba da primeni lične zaštitne mere.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je da će od utorka u svakom delu Srbije biti moguća imunizacija, vakcinom „Astra-Zeneka“.

On je za Tanjug rekao da će vakcine biti poslate u svaku opštinu i da će od sutra građani koji to žele, moći da prime vakcinu protiv koronavirusa proizvođača „Astra-Zeneka“.

Na beogradski aerodrom jutros je sleteo avion sa još 50.000 doza vakcine „sputnjik“. Po rečima ministra za inovacije Nenada Popovića, reč je o prvoj komponenti vakcine sa kojom će moći da bude vakcinisano 50.000 ljudi.

U Srbiju je takođe stigao i novi kontigent vakcine „Fajzer-Biontek“, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja. Novih 46.800 doza vakcina dopremljeno je u Institut „Torlak“.

Do nedelje 21. februara u svetu je upotrebljeno više od 43 milijuna doza vakcine Sinofarm istiomene Nacionalne farmaceutske grupacije. Taj broj uključuje i preko 34 miliona onih koje su date u samoj Kini, službeno je saopšteno u Pekingu.

Kina pruža pomoć u vakcinama za 53 zemlje u razvoju i ima izvozne ugovore sa 22 države, uključujući i Srbiju, saopštilo je njeno Ministarstvo inostranih poslova, a prenele svetske agencije.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Tanjug / Anadolija)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar