„Stovna“ – prvenac Grane Perović

Grani Perović je dugo trebalo da napravi svoj literarni prvenac, toliko dugo dok joj njeni moralni stavovi i nazori iz najranijeg detinjstva, poneti od dede i babe, nisu dali vreme i signal da krene. Trebalo je da vidi svoju decu skućenu i dobru i da se uz njihovu pomoć i pomoć unuke, ponovo vrati u selo Staničenje i neko davno vreme i napiše zbirku pripovedaka „Stovna“ (Testija).

Zbirka je bazirana oko istoimene centralne pripovetke, koja govori upravo o jednoj razbijenoj ili „krnoj stovni“ viđenoj očima ne devojčice, nego ženskog deteta na selu, koje je zrelo od najranijih dana.

Ono žali ne samo zbog razbijene lepote, već i zbog muke i teških ciglarskih nadanica, koje je deda uložio u kupovinu te lepote i volje koju mu je ispunio uzevši na Tijabarskoj pijaci baš onu stovnu, na koju je rukom pokazalo.

Kroz razgovor za FAR, čini se da će Grana Perović tu solidarnost sa tuđim trudom i mukom nositi dok je živa, jer još uvek pamti dEdine reči utehe i okrilje koje joj je s bakom pružio u vremenima kada je i stovna bila vrednost, a rad od najranijih dana način da se do vrednosti dođe.

Tako su nastale pripovetke o žetvi, o drugim poljskim radovima, o ovcama sa kojima je dočekivala zalaske sunca, o dudu, o crešnjama, o odlascima na „pijac u Pirot“ i svemu što je obeležavalo život, kako odraslih, tako i dece na selu.

Ima ih tridest i nekoliko, a ubačeno je i par crtica i time zaokružena zbirka, koju je nedavno izdao „PI-PRESS“.

No zbirka verovatno ne bi nastala da nije Granine dece, Željka koji je podržao u nameri da ovekoveči svet i vreme koje pamti, Vesne koja je grafički uredila i napravila jezičku redakciju tekstova i Granine unuke Anđelije, koja ja nacrtala naslovnu ilustraciju.

Tako da je „Stovna“, ako ne porodični projekat, onda sigurno ujedinjena porodična energija i kreativnost, da se nešto otrgne od zaborava i pokloni drugima.

Treba reći da je Grana Perović veliki deo života provela u Dimitrovgradu i da su tu rođena njena deca. Željko je izdavač i autor možda najlepših tekstova o Dimitrovgradu i svom detinjstvu u njemu, a Vesna se bavi slikarstvom, na čijem putu korake pravi i mlada Anđelija.

A Grana, Grana živi u Pirotu i kao da je simbolika sadržana u njenom imenu predodredila da na njenoj (G)rani niče lepota, plemenitost i želja da se sve to, evo već treća ganeracija podeli sa drugima.

S. Aleksić

Foto: lična arhiva Grane Perović

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar