Drugi dan zaredom preko 4.500 zaraženih u Srbiji

U Srbiji je potvrđeno još 4.590 slučajeva zaražavanja koronavirsuom ili za 14 više nego juče, a od posledica kovida preminula je 21 osoba, jedna više nego proteklog dana. Na bolnikom lečenju je 4.311 pacijenta, a na respiratorima 212. Prema sajtu covid19.rs u Srbiji je tokom protekla 24 časa urađeno 16.929 testova.

Sa „Instituta za majku i dete“ u Beogradu navode da novi sojevi koronavirusa povećavaju broj dece koja obolevaju i da se u toj ustanovi leče deca koja imaju teške oblike bolesti, kao kod odraslih, prenela je RTS.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je 188 korisnika i 250 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Virusolog Milanko Šekler rekao je za N1 da je utisak ogromnog broja lekara sa kovid odeljenja sa kojima je u kontaktu, da je situacija u kojoj se nalaze neizdrživa i da je zato neophodno da se zatvori sve i posluša preporuka medicinskog dela Kriznog štaba, kao i da bi onda nemedicinski deo štaba trebalo da preuzme odgovornost za stanje sa koronavirusom.

Šekler je upozorio da sadašnji broj vakcinisanih ne može da spreči tešku situaciju, jer se i u Izarelu pokazala ista stvar – veliki broj novozaraženih tokom kampanje vakcinacije.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će u sklopu mera protiv širenja koronavirusa insistirati da se svi koncerti otkažu, a da će gotovo sigurno biti novih mera za vikend, preneo je RTS.

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 887 novih slučajeva koronavirusa, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U strukturi novih slučajeva, 748 – odnosno više od 87 odsto – dokazano je brzim antigenskim testom, što značli da ti pacijenti predstavljaju „rezervoare zaraze“ koji u kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do povećanja broja novoobolelih.

Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, ukupno 224, među kojima dominiraju slučajevi potvrđeni brzim antigenskim testom, navedeno je u saopštenju.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Beta / N1 / Tanjug / IJZ Vojvodine / Ministarsvo za rad)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar