Savet za nacionalne manjine: Rešavanje problema manjina kroz dijalog i u duhu tolerancije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je sednici Saveta za nacionalne manjine, na kojoj je bilo reči o aktivnostima u oblasti unapređenja položaja nacionalnih manjina u Srbiji i na kojoj je podnet izveštaj o sprovođenju Akcionog plana o nacionalnim manjinama, saopšteno je iz kabineta Vlade.

U saopštenju se navodi da je Brnabić istakla da formiranje novog ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na čijem je čelu Gordana Čomić, predstavlja snažan signal i pokazuje stav Vlade Srbije o značaju unapređenja prava manjina.

Ona je ocenila da je rad Saveta veoma važan jer omogućava da se kroz koordinaciju i dijalog rešavaju problemi i poboljšava položaj manjina.

Premijerka je naglasila da uprkos teškom periodu izazvanom pandemijom Covid-19, sredstva za finansiranje nacionalnih saveta manjina nisu umanjivana, što predstavlja još jednu potvrdu da se položaju i pravima manjina pridaje veliki značaj.

Brnabić je ujedno uputila poziv predstavnicima nacionalnih manjina da u svojim sredinama rade na promovisanju vakcinacije, kako bismo što pre postigli kolektivni imunitet.

Ministarka Čomić je rekla da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećeno rešavanju svih problema manjina kroz dijalog i jačanje međusobnog poverenja u duhu tolerancije, što će doprineti razvoju društva u celini.

Na sednici je odlučeno da prioritet u unapređenju položaja nacionalnih manjina ima oblast obrazovanja i kulture. Naglašeno je da Budžetski fond za nacionalne manjine za ovu godinu iznosi 30 miliona dinara, a sredstva će biti uložena u obrazovanje kao prioritetnu oblast u 2021. godini, kao i za finansiranje programa i projekata od značaja za nacionalne manjine.

Sednici su prisustvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ministarka pravde Maja Popović, a u radu saveta učestvovao je i Stefan Stojkov, predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine.

Izvor: srbija.gov.rs / FAR

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar