Budžet opštine uvećan rebalansom, novac dobijen na konkursima kod više ministarstava

Rebalansom koji je usvojen na IV sednici Skupštine, budžet Opštine Dimitrovgrad veći je za oko 4% u odnosu na inicijalni, a zbog toga što je lokalna samouprava dobila nekoliko projekata od više ministarstava. Na sednici je potvrđen mandat odborniku opozicije Tomici Božilovu, koji je zamenio nedavno preminulog Zorana Petrova.

Izmene u budžetu, odnosno rebalans budžeta, bila je najvažnija tačka na sednici lokalnog parlamenta, a one su usvojene sa 18 glasova, uz 4 uzdržana glasa odbornika.

Početni bužet bio je 914 miliona dinara, a rebalansom on je povećan na 953, obrazloženo je na sednici Skupštine.

Vladica Dimitrov, predsednik Opštine, kaže da je povećanje prvenstveno uslovljeno dobijenim projektima po raznoraznim konkursima ministarstava i da je to suština rebalansa.

“90% stavki su projekti koji će biti realizovani od strane ministarstava. Budžet je u prošloj godini realizovan sa nekih 839 miliona dinara, a 1. januara je prenešeno 110 miliona, koja još nisu raspoređeni” – rekao je Dimitrov.

On kaže da će se taj novac rasporediti za nekih 2 meseca.

Opština je dobila 7 miliona dinara od Ministarstva bez portfelja za sufinasiranje projekta rekonstrukcije seoskih ulica u selu Željuša i naselju Beleš, a lokalna samouprava je dobila i 5 miliona dinara od Ministarstva rudarstva i energetike za energetsku sanaciju kuća i stanova.

Na konkursima je dobijeno i 780.000 dinara za sufinansiranje mera populacione politike, 1,2 miliona je Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo Opštini za čišćenje divljih deponija, a isto ministarstvo dalo je za kupovinu kotlova na pelet 800.000 dinara.

Kod Ministarstva za ravnomerni razvoj dobijeno je nekih 7,2 miliona dinara.

“To je novac, koji će sa nekih 1,5 miliona dinara iz budžeta, biti utrošen za uređenje zgrade takozvane Špedicije. To je poslovna zgrada, u pitanju je druga faza uređenja, da se radi fasada i uvede parno grejanje” – rekao je predsednik Opštine

Od Ministarstva bez portfelja za nedovoljno razvijene opštine je dobijeno i 7 miliona za rekonstrukciju nekoliko sokaka, a iz lokalnog budžeta za te namene u 2024. godini biće odvojeno još 13 miliona, objasnio je Dimitrov.

Za pošumljavanje je od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobijeno 1,2 miliona, a za unapređenja bezbednosti saobraćaja Opštini Dimitrovgrad opredeljeno je 12 miliona od Agencije za bezbednost saobraćaja.

Na sednici se govorilo i o raspodeli 3,8 miliona iz Programa koriščenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2024. godinu, a taj novac potrošiće se na monitoring – za kontrolu kvaliteta vazduha, za kontrolu površinskih voda, kontrolu zagađenosti zemljišta, kontrolu buke, za čiščenje divljih deponija, ozelenjavanje, a tu su i podsticaji za kupovinu električnih bicikala i trotineta, kao i instaliranje stanice za njihovo punjenje.

Odbornici su osvojili odluke o novoformiranim radnim telima Skupštine, kao i odluke o usklađivanju i preuzimanju nadležnosti između starih i novih odbora.

Umesto preminulog Zorana Petrova, koga je zamenio odbornik Tomica Božilov, nova šefica odborničke grupe “Srbija protiv nasilja” biće Dragica Angelov.

Podsetimo, na istoj sednici nakon ostavke Saše Kostova za v. d. direktorku Centra za kulturu postavljena je Albena Milev, a ne mesto direktorke Biblioteke nju je zamenila Ivana Taskov.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar