Mediji: Ne bojimo se i nastavljamo borbu za profesiju

Ne bojimo se i nastavljamo borbu za profesiju i naš opstanak uprkos sve širem spektru pritisaka, koji ne smeju da nas ometu i uspore u tome da i dalje radimo svoj posao najbolje što možemo, poruka je sa medijske tribine “Bukom protiv pritisaka”, na kojoj su učestvovali predstavnici lokalnih i regionalnih medija sa juga Srbije koji su izloženi različitim udarima i pretnjama.

Na tribini, održanoj u dvorištu niškog Siti smart radija, a na kojoj je jedno od osnovnih pitanja bilo: „Mogu li lokalni i regionalni mediji sa nezavisnom uređivačkom politikom preživeti u Srbiji?“, rečeno je da je “lek” protiv pritisaka na ove medije – javnost.

Upućen je apel za veću solidarnost centralnim medijima i novinarskim organizacijama u Beogradu, koje bi, kako je ocenjeno, trebalo da im pruže značajniju podršku, uz podsećanje da se “rovovska bitka vodi na lokalu”.

Zaključeno je da bi na pritiske trebalo odgovoriti i “međusobnim povezivanjem, zajedničkom akcijom i uključivanjem građana”, ali bez preciziranja šta bi takvi predlozi trebalo da sadrže.

Predstavnici leskovačkog JUGpressa, internet portala Info Vranjske, niških Južnih vesti, niškog Siti smart radija, kao i niških nevladinih organizacija Odbor za ljudska prava i Nacionalna koalicija za decentralizaciju, govorili su o nedavnim tužbama kompanije Milenijum tim, kojoj se pripisuje bliskost sa SNS vlašću, protiv osam nacionalnih i lokalnih medija, među kojima su i JUGpress i Vranjske, a u kojima se traži odšteta od po 100.000 evra zbog prenošenja izjava lidera opozicione Narodne stranke na konferencijama za novinare u Vranju i Vranskoj Banji.

Oni su upozorili i na pravljenje lažnog portala koji se zove isto kao Južne vesti i ima isti vizuelni identitet, a na kojem se negiraju tačne informacije koje objavljuje originalni portal i iznose neistine o urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić.

Uputili su kritike gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski koja je nedavno saopštila da će portalima i štampanim medijima “koji komentarišu izjave” gradskih zvaničnika ubuduće biti uskraćivane izjave i infromacije koje traže, što je ocenjeno kao kršenje Ustava Srbije o Zakona o javnom informisanju i medijima.

– Milenijum tim nije uputio nikakav demanti na izveštaj sa konferencije za novinare Narodne stranke, niti je uputio žalbu Savetu za štampu, niti je tužio političare koji su to izjavili, niti je tužio druge medije koji su izveštavali sa te konferencije, već je podneo dve tužbe protiv našeg medija, u kojima traži ukupno 200.000 evra, jer smo mu navodno povredili poslovni ugled. To je očigledan pritisak na nas, kao i upozorenje svim drugim medijima koji nisu pod kontrolom vlasti da “paze šta rade” – rekla je Ljiljana Stojanović, glavna i odgovorna urednica JUGpressa.

Novinar Info Vranjskih Mihajlo Stojković je dodao da su se pritsci na ovu redakciju intenzivirali 2016. godine, posle kojih se nedeljnik Vranjske ugasio, a nešto kasnije formiran pravni tim pri SNS-u, koji “prati rad” ovog portal, koji je nastavio da radi. Do sada je protiv Info Vranjskih podneto sedam tužbi zbog navodnih duševnih bolova tužilaca, koje im stignu “i kada portal objavi kolika im je plata”. Lokalni SNS, pak, u svojim saopštenjima sistemtaski iznosi najprizemnije uvrede na račun urednika i novinara Info Vranskih, među kojima su, kako su navodili, i “svinjogojstvo”, “pacer” ili “fekalija od čoveka”.

– Nas godinama spremaju za ovako nešto. Jedina je razlika što sada više ne važe ni zakonske, ni etičke, ni ljudske norme. I što postoje inovacije u napadima, kao što su lažni portali, kojih je sve više. Mi smo otkrili i objavili da, recimo, iza lažnih portala Južnih vesti i Ozon presa stoji Zoran Majdak iz SNS-a i podneli smo tužbe, ali nismo dozvolili da nas sve to omete da nastavimo da radimo osnovni posao što bolje možemo – rekla je glodurka Južnih vesti, koje su godinama unazad trpele poreske pritiske, a urednici i novinari praćeni ili im je prećeno.

Predsednik Odbora za ljudska prava Dragan Đorđević je ocenio da su građani Srbije svakoga dana, od jutra, izloženi sistematskoj kampanji dezinformisanja u mejnstrim medijima, tako da im se i ne može pripisati velika odgovornost zbog njihove nezainteresovanosti za ono što se dešava profesionalnim medijima.

– Možemo da očekujemo još jači pritisak na profesionalne medije – zaključio je on.

Medijska lustracija i Tribunаl za medijske zločine

– Kada su podnete tužbe Milenijum tima protiv nekih medija svi mediji su trebali da prenesu “sporne” izveštaje, a najveći među tuženima, kao što je recimo Junajted medija grupa, treba da preuzme sve tužbe – rekao je Milan Zitrojević iz NKD.

On se založio za medijsku lustraciju i ocenio kao dobru ideju o formiranju Tribunala za medijske zločine.

Piše: Zorica Miladinović

Izvor: Danas

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar