Epidemijska situacija povoljnija u Srbiji, u petak zaseda Krizni štab

Od 12.089 testiranih 901 lice je pozitivno, a od posledica koronavirusa u poslednja 24 časa preminulo je 18 osoba, stoji na sajtu covid19.rs.

Od početka pandemije testirane su 3.977.053 osobe, od kojih je 704.398 pozitivno na koronavirus. Na bolničkom lečenju nalazi se 3.311 osoba, pri čemu je 98 pacijenata na respiratorima. Ukupan broj preminulih porastao na 6.629, a procenat smrtnosti je 0,94 odsto.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je, na današnji dan, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo Covid-19 kod 58 korisnika i 101 zaposlenog

Epidemijska situacija u Srbiji je povoljnija zahvaljujući vakcinama, ali stručnjaci upozoravaju da je i dalje potreban oprez.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zasedaće u petak u 15:30 sati, potvrđeno je RTS-u u Vladi Srbije. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će na sednici biti urađena detaljna analiza i presek stanja u vezi sa brojevima zaraženih koronavirusom, na osnovu čega će se, kaže, donositi dalje odluke.

Ministar je pozvao sve da ne izlaze sa nekim najavama i preuranjenim očekivanjima I naveo da će se na osnovu podataka koje Krizni štab bude imao, maksimalno izaći u susret građanima, dodajući da se mora voditi računa o ekonomiji, ali pre svega o zdravlju i životima ljudi.

“Nastojaćemo da mere budu maksimalno relaksirane u skladu sa brojevima, koji sutra budu analizirani”, rekao je Lončar posle potpisivanja sporazuma o saradnji između Ministarstva zdravlja i “Er Srbije”, u okviru koje će zdravstvenim radnicima iz kovid sistema biti dodeljeno 10.000 vaučera sa popustom od 50 odsto za letove te kompanije.

Imunolog, profesor Dušan Popadić kaže da se o kolektivnom imunitetu može govoriti kada 95 odsto stanovništva bude zaštićeno, a to je, dodaje, moguće do jeseni ako se ne uspori imunizacija. On je rekao da se u poslednjih nekoliko dana broj novih slučajeva kreće oko 1.000 što je, smatra, bolje nego prethodnih nedelja, ali ne još dovoljno dobro.

Popadić ne očekuje da vakcinacija protiv koronavirusa postane sezonska jer je, kako kaže, imunološki odgovor dobijen vakcinom sveobuhvatan.

“Šta god pričali o novim sojevima, sve su to male razlike u odnosu na prethodni soj, zato ne vidim da je potrebno imunizovati se svake godine. Da ponovim, ne štiti vakcina, nego vakcinacija – svi moramo da budemo vakcinisani i onda nema ko od koga da dobije virus”, naglašava imunolog Popadić.

Srbija nije toliko bogata država, ali je ipak uspela da nabavi dovoljne količine vakcina i uspostavi sistem vakcinacije koji omogućava dostupnost svim ljudima kojima je vakcina potrebna, navodi direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša. Ukazao je da se vidi u svetu i Srbiji kako masovna vakcinacija može imati bitan uticaj na tok epidemije i kako nas može vratiti u normalan život. Takođe apelovao je na građane da se vakcinišu i primenjuju sve javno-zdravstvene mere.

P. Videnov (izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar