Teritorija opštine Dimitrovgrad je riznica mnogih prirodnih lepota, zaštićenih teritorija i vrsta i kulturno-istorijskih spomenika. Značajan deo ovih dragocenosti i dalje je nepoznat široj javnosti.

Jedna od njih je i Borovsko ripalo, na rečici Ripa.

Vodopad se nalazi na 10 km rastojanja vazdušnom linijom od Dimitrovgrada, u okolini malo naseljenog sela Barje (nekada deo sela Borovo). Mahala Šotinci je najbliža. Pored nje teče Barski potok koji se spaja sa Bratilovdolskim i tako zajedno obrazuju malu reku Ripa.

Borovsko ripalo nije ucrtano ni na jednoj turističkoj karti.

Pristup vodopadu nije lak. Uređenih staza ovde nema. Naravno, nema ni turističke signalizacije.

Ekipa FAR-a i nekoliko entuzijasta iz Dimitrovgrada je prešla oko 500 metara kroz gustu šumu da bi se približila vodopadu. Razume se, to ne bi bilo moguće da sa nama nije bio i vodič.

This image has an empty alt attribute; its file name is 339-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 340-1-1024x683.jpg

Do pre trideset godina na reci Ripa su postojale tri vodenice do kojih je vodio put, ali danas je u stanju koje nije za svakog. Razlog su strme kosine nad rekom i izrasla šuma.

Visina vodopada je oko 13 metara.

Pogledajte TV reportažu FAR-a.

Produkcija: Internet portal FAR
2021

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „I selo se pita – medijska kampanja u funkciji održivog ruralnog razvoja”, koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad, u okviru javnog poziva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar