Stara arhitektura, savremene vrednosti

Smanjenje broja stanovnika planinskih sela praćeno je nestajanjem stare arhitekture. Sa njom bledi i tradicionalna slika uređenih dvorišta i kuća napravljenih od prirodnog materijala.

Temа je važna. To je deo kulturnog nasleđa i osnova za razvoj autentičnog seoskog turizma.

Namera nam je da u ovoj emisiji predstavimo samo jedan deo narodnog graditeljstva, koji se odnosi na takozvanu zemljanu arhitekturu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 51-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 52-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 53-1-1024x683.jpg

Naši sagovornici su arhitekte Gorica Ljubenov iz Beograda i Georgi Georgiev iz Belogradčika. Jedan sa pozicije arhitekte-konzervatora, a drugi sa pozicije popularizatora nekih tradicionalnih graditeljskih tehnika.

Arhitekta Gorica Ljubenov pre izvesnog vremena je objavila svoju doktorsku disertaciju na temu “Arhitektura Stare planine”. Arhitekta Georgi Georgiev živi sa druge strane granice, u Bugarskoj.n On poseduje veliko teorijsko i praktično znanje o ekološkom graditeljstvu od prirodnih materijala i živi u kući koju je sam projektovao i izgradio na takav način.

Pogledajte TV reportažu FAR-a.

Produkcija: Internet Portal FAR
2021

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta „I selo se pita – medijska kampanja u funkciji održivog ruralnog razvoja”, koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad, u okviru javnog poziva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar