Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Francuske i francuske ambasade u Srbiji posetili Belu Palanku

Opštinu Bela Palanka posetili su predstavnici francuske delegacije, odnosno Ministartva poljoprivrede Republike Francuske, kao i francuske ambasade u Srbiji.

Goste su dočekali zamenik predsednika opštine Bela Palanka Miroslav Marinković sa saradnicima, kao i članovi Lokalne akcione grupe LAG Katena Mundi.

Marinković je goste upoznao sa radom lokalne samouprave i aktivnostima koje se sprovode radi unapređenja i razvoja poljoprivredne proizvodnje u Beloj Palanci. Istakao je da je u toj opštini 2019. godine na inicijativu udruženja Miris zavičaja osnovana lokalna akciona grupa LAG Katena Mundi, u čijem osnivanju su učestvovale tri opštine – Bela Palanka, Babušnica i Niška Banja. Jedan od ciljeva grupe je promocija održivog ruralnog razvoja, pobolјšanje kvaliteta života razvojem zajednice i povezivanje svih aktera lokalne zajednice na ruralnom području LAG-a.

’’Predstavnici Francuske koji su posetili Belu Palanku imaju veliko iskustvo u razvoju kapaciteta lokalnih akcionih grupa i poljoprivrede, te je ovo veoma važan sastanak za naše mesto, ali i za lokalnu akcionu grupu Katena Mundi. Nadam se da je ovo samo početak uspešne saradnje našeg grada i gostiju iz Francuske,’’, rekla je Jasmina Golubović, zatupnik LAG-a. ’

“Mnogo toga možemo da naučimo jedni od drugih, u pogledu razvoja, pre svega poljoprivrede. Francuska ima tridesetogodišnje iskustvo u implementaciji programa Leader koji povezuje lokalne aktere i grupe u jednu zajednicu koja radi na unapređenju poljoprivredne proizvodnje.’’, istakla je Eva Jurić, koordinatorka za saradnju pri Ambasadi Francuske u Srbiji.

Tido Ginjar, predsednik mreže LEADER, takođe je prisustvovao sastanku u Beloj Palanci.

“Ovaj program omogućava lokalnim akterima da mobilišu dostupne fondove kako bi bili finansirani projekti u oblasti poljoprivrede. To je program koji Srbija želi da primeni u svojim ruralnim područjima i mi smo danas u Beloj Palanci da prenesemo svoje tridesetogodišnje iskustvo. Ono što je dobro u ovom programu je to da o realizaciji projekata odlučuju svi relevantni subjekti koji imaju benefite od njegove primene, naglasila je Ginjar.

On je dodao da je Bela Palanka na dobrom putu, naročito posle usvajanja strategije LAG-a od strane Ministarstva pojloprivrede i da se vide napori rukovodstva da se unapredi poljoprivredna proizvodnja.

Predstavnici Francuske koji su posetili Belu Palanku dobili su poziv da posete i manifestaciju “Dani banice”, što su oni i prihvatili. Takođe su istakli da uz belopalanačku kuhinju, koju su probali ovde, dobro idu fransucka vina i tu ima prostora za još bolju saradnju.

Na kraju sastanka zamenik predsednika opštine Miroslav Marinković uručio je gostima poklone sa motivima iz Bele Palanke.

Izvor i foto: Opština Bela Palanka

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar