Rotary klub Pirot: Za našu Nišavu

Rotary klub Pirot obratio se pirotskoj i srpskoj javnosti, rotari zajednici, medijima, udruženjima, organizacijama i institucijama Pirota, nadležnim republičkim institucijama, organima i nadležnim ministarstvima Vlade Republike Srbije, saopštenjem pod nazivom Za našu Nišavu.

Hidroelektrana „Pirot“ je vršno postrojenje za proizvodnju električne energije sa prosečnim radom od 4 do 5 sati dnevno punim kapacitetom (Monografija HE Pirot, urednik Predrag Manić, Pirot, 1990). Rotary klub Pirot uvažava integritet HE Pirot i njen značaj u energetskom sistemu Srbije. Nažalost, poslednjih godina svedoci smo da Hidroelektrana “Pirot” ne poštuje projektovani i predviđeni režim rada i uzurpira reku Nišavu. Zato se Rotari klub Pirot pridružuje borbi Piroćanaca ZA NAŠU NIŠAVU!

Živimo u vremenu različitih izazova sa kojima moramo da se izborimo. Rotary klub Pirot, kao društveno odgovorna organizacija, želi da pohvali i podrži, svaki napor i borbu za očuvanje životne sredine i kulturno-istorijskog nasleđe Pirota.

Nakon utapanja dvoje mladih ljudi u reci Nišavi, Piroćanci su izrazili protest zbog režima rada Hidroelektane “Pirot” i direktnog ispuštanja vode iz turbina u Nišavu. Pokrenuta je peticija “Za našu decu-da Nišava ne bude ubica”, upućen je apel odbornika Skupštine Grada Pirota svim nadležnim institucijama za bezbedan režima rada Hidroelektrane “Pirot”, izveden je simbolični performans “Utapanje građanina pokornog”. Mediji i društvene mreže skrenuli su pažnju pirotske i šire javnosti na problem direktnog ispuštanja vode iz turbina u Nišavu. Nekadašnje kupalište ne radi već tri godine, a Nišava nije bezbedna, jer se voda iz turbina Hidroelektrana “Pirot” ispušta direktno u Nišavu.

Nišava nije više bezbedna. Tragična sudbina utapanja dvoje mladih ljudi, u svima nama izazvala je veliku zabrinutost, žalost i tugu. Rad Hidroelektrana “Pirot” pretvorio je mirnu reku Nišavu tokom letnjih meseci u kanal hladne i brze vode bez kontrole. Zbog profita pojedinaca i intersnih grupa, žrvtuje se reka Nišava i nevini životi. Piroćanke i Piroćanci ne treba da budu taoci ničijih interesa, propusta i grešaka.

Predlažemo:

1. Da Hidroelektrana “Pirot” postupa u okviru projektom regulisanog režima rada i eksploatacije vode, kako bi se izbegle katastrofalne posledice po ljudske živote i život flore i faune u reci.
2. Uspostavljanje saradničkog i partnerskog odnosa svih nadležnih za reku Nišavu i Hidroelektranu “Pirot”.
3. Razumno sagledavanje i rešavanje nastalih problema sa režimom rada Hidroelektrana “Pirot”.
4. Sanacija i obnavljanje rada “Gradskog kupališta”.
5. Identifikovanje kritičnih mesta na koritu reke Nišave.
6. Obezbeđenje korita reke fizičkim barijerama na rizičnim i opasnim mestima.
7. Postavljanje info tabli.
8. Redovna kontrola režima rada Hidroelektrana “Pirot”.
9. Uspostavljanje efikasnog sistema obaveštavanja javnosti o početku i trajanju ispuštanja vode iz Hidroelektrane u korito reke.

Rotary klub Pirot u okviru svojih planova i aktivnosti, a u skladu sa programima Rotary International, pokrenuće potpisivanje zajedničke Deklaracije o zaštiti i očuvanju prirodnog i kulturno-istorijskog nasleđa.

Apelujemo na društvenu odgovornost i zdrav razum svih i molimo da Hidroelektrana “Pirot” svoj rad učini transparentnim i bezbednim i preduzme sve neophodne mere zaštite na svojim objektima i infrastrukturi, da bi Nišava bila bezbedna, a Piroćanci ponovo uživali u Nišavi tokom letnjih meseci.

Rotarijance širom sveta su pokretači i nosioci promena. Promene u našem okruženju i svetu moraju početi u nama, u svakom od nas. U skladu sa motom rotarija u ovoj godini “služi za promenu života”, Rotary klub Pirot podržaće i pridružiće se borbi Piroćanaca da sačuvamo našu reku Nišavu od uzurpacije, navodi se u saopštenju.

Izvor: Rotary klub Pirot (predsednik: Vladica Tošić)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar