a

Jovanović: Ukoliko se ovako nastavi imaćemo „Topli Do“ i na drugim mestima

Ono što se u ponedeljak desilo na gradilištu mini-hidroelektrane u Toplom Dolu kod Pirota je posledica nepostojanja pravne države, jer kad nje nema narod mora sam da brani ono što mu pripada, izjavio je predstavnik udruženja građana „Odbranimo reke Stare planine“, Aleksandar Jovanović.

Za svoju slobodu se izborilo 20 stanovnika Toplog Dola, a investitor je išao da se izbori za građevinsku dozvolu koja mu ističe, a koja nije validna, istakao je Jovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je objasnio da je sukob u ponedeljak u Toplom Dolu izbio, jer su pripadnici obezbeđenja investitora Dragana Josića građane, ljude od 80 godina, poprskali biber-sprejom.

Ukoliko se ovo nastavi, i nastavi nepoštovanje zakona, imaćemo „Topli Do“ i na drugim mestima, upozorio je Jovanović.

On je podsetio da su na slučaju izgradnje mini-hidroelektrana u mestu Rakita kod Babušnice prekršeni svi zakoni i ljudska prava i da su o tome razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podsećamo da je tokom sukoba u kome su učestvovali aktivisti pokreta „Odbranimo reke Stare planine“, meštani Toplog Dola i okolnih sela, radnici i obezbeđenje investitora Dragana Josića, povređeno više osoba sa obe strane, među kojima i sam investitor.

Josiću je slomljena ruka i on je pomoć potražio u Kliničkom centru u Nišu, a pred medijima je poručio da nikad više neće kročiti ni u Pirot, ni u Topli Do, da je totalno razočaran reakcijom policije i da će je zbog toga tužiti, te da će od države tražiti naknadu za izgubljenu dobit i za nadoknadu štete.

Slobodan Aleksić (izvor: Fonet)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar