Vidikovac iznad Sićevačke klisure: Ječava

Još jedno odredište u blizini Niša, idealno za lagano planinarenje i rekreaciju, pravi dragulj prirode, jeste stenoviti vidikovac Ječava, na Svljiškim planinama, iznad desne obale reke Nišave, u Sićevačkoj klisuri.

Ječava je visoka 596 metara i nalazi se tačno prekoputa vidikovca Kusača, na Suvoj planinil, koji je visok 771 metar. Sa Kusače se idealno vidi Ječava, sa Ječave se izvanredno vidi Kusača. Duboko ispod njih, tri trake obrazuju reka Nišava, magistralni put Niš – Sofija, i železnička pruga na istom pravcu.

Planinarsko društvo “Preslap”, uputilo je novu snažnu preporuku za planinarsko-rekreativno odredište u okolini Niša. Serija lokalnih akcija Planinarskog društva “Preslap” ove jeseni, nastavljena je akcijom na vidikovcu Ječava (596m), u nedelju, 7. novembra. Uspešno je Planinarsko društvo “Preslap” organizovalo i ovu lokalnu akciju, a koliko je snažna preporuka sa početka ovog teksta, za odlazak na Ječavu, pokazuje i izuzetan odaziv planinarki i planinara na ovu akciju – oko stotinak njih, iz Niša, Leskovca, Pirota, Gadžinog Hana i Donjeg Dušnika. Akcija je izvedena po spokojnom jesenjem danu, koji je omogućio da se sa više vidikovaca posmatraju fantastični prizori Sićevake klisure, reke Nišave, masiva Suve planine, masiva Svrljiških planina.

Izvanredno je akciju osmislio i vodio Nenad Stojanović “Ujka”, meštanin sela Prosek, a u pripremama za održavanje akcije “Ujka” je detaljno prošao stazu, očistio od rastinja i obeležio crvenom farbom važna skretanja. Trasa akcije bila je duga oko 9,5 kilometara. “Ujka” je osmislio da učesnike akcije povede ka Ječavi iz atara sela Prosek, sa magistrale Niš – Sofija, a da se u potonjem delu akcije, trasom ode u atar sela Sićevo. U prvom delu akcije družina je lagano dobijala na visini, a ovde je trasa vodila preko livada i kroz šumu. Nekako, prelaskom u atar Sićeva, trasa je izbila na najatrakviniju deonicu, na litice Svrljiških planina. Družina je zastajala na nekoliko vidikovaca u širem podurčju Ječave, pre nego što je izašla na samu Ječavu i glavni vidikovac. Vidikovci – ne zna se koji je od njih lepši, atraktivniji!

Na najvišem vidikovcu Ječave, ionako dobar pogled postao je najbolji, a blizu Ječave nalazi se i pećina, čiji je ulaz sa litica.

Ovde prirodnim lepotama okoline Niša, na ovoj akciji, nije bio kraj. Usledio je lagani ulazak u selo Sićevo i odlazak do poznatog vidikovca iznad desne obale Nišave. Akcija je za većinu učesnika završena na železničkoj stanici Sićevo, a deo učesnika je do sela Prosek dodatno pešačio, stazom pored reke Nišaave. Najveći deo učesnika prvi put se obreo na Ječavi, a mišljenje je da ubuduće valja podjednako često organizovati i akcije na Kusači, i akcije na Ječavi.

Lepota, lakoća, jednostavnost i pristupačnost – sve ovo odikuje Ječavu. Trasa koja se prelazi, ni najmanje neće nikoga izmoriti, niko se neće ni oznojiti na trasi. Sve je vidljivo, lako za orijentaciju.

Stene Ječave, na prvi pogled tako surove i nepristupačne, a u stvari lagane za prelazak i svojim oblikom i položajem iznad Sićevačke klisure, obradovaće sve rekreativce i oni će steći utisak da se kreću mnogo višim i oštrijim stenama, na nekim dalekim, svetski poznatim planinskim masivima.

A naročito građani Niša, bez po muke mogu doći do sela Prosek, vlastitim vozilima, prigradskim prevozom. Od Sićeva ka Nišu mogu se vratiti ili vozom ili prigradskim autobusom, a od Sićeva do Proseka mogu se i prošetati stazom niz desnu obalu Nišave.

Sve se okončava za pet-šest sati. Ispunjenost svakog čoveka na Ječavi velika je.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap” Niš

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar