Ministarka odgovorila zašto nema radova na gasovodu – problem su tehnička dokumentacija i geološke pripreme

Radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske (magistralni gasovod Niš – Dimitrovgrad) svečano su započeti 1. februara. Na brdu Kozarica iznad Dimitrovgrada prethodno je uređen prostor, njiva zasuta rizlom, doveženo nekoliko kamiona i drugih građevinskih mašina i postavljen veliki šator. Dan uoči početka radova je postavljena i tabla na kojoj su se nalazili podaci o investitoru, izvođaču, datumu početka i završetka radova.

Tokom ceremonije otvaranja gradilišta kojoj su, osim presednice Vlade Srbije Ane Brnabić i nekoliko ministara iz Srbije i Bugarske, prisustvovali i Emanuel Žiofre, šef delegacije Evropske unije u Srbiji i druge visoke zvanice, predstavnici diplomatskog kora i lokalnih samouprava iz Pirotskog okruga.

Gradilište je 2. februara bilo pusto. Nestale su građevinske mašine i radnici, odvežene su gasovodne cevi, a na poljani je ostala samo tabla. Već sledećeg dana je i ona spala sa metalnog rama.

Ovakva situacija je izazvala brojne komentare i nezadovoljstvo jednog dela javnosti koji je postavljao pitanja zašto je morala da se organizuje jedna takva skupa ceremonija otvaranja i da se pošto-poto otpočinju radovi pred kamerama, a da se dan nakon toga prekidaju.

Jedna od učesnica svečanog obeležavanja početka radova na gasovodu u Dimitrovgradu bila je i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike. Na konstataciju novinara Al Džazire da su radovi prekinuti i da je tabla polomljena. Mihajlović je u intervju za ovaj medij odgovorila:

“To za tablu nije dobro, mora da se popravi. Mi smo kontaktirali Srbijagas. Jedna stvar koja je jako važna za interkonetor Niš-Dimigrovgrad, mi to radimo sa evropskim novcem i radimo iz kredita Evropske investicione banke. Sve što se radi oko gasovoda Niš – Dimitrovgrad radi se zajedno i po pravilima i procedurama, dakle Evropske investicione banke, sprovodimo mi, ali suštinski po međunarodnim pravilima. Trenutno kompanija koja vrši nadzor je dužna da proveri još jedanput tehničku dokumentaciju vezanu za zaštitu o radu. To je ono što smo mi dobili od Evropske investicione banke kao razlog zašto trenutno ne vidimo radnike tamo. To mora da se završi narednih 10 dana i nakon toga da se rade geološke pripreme i da vidimo konačno radnike”.

Da podsetimo, reč je o izuzetno važnom energetskom projektu čija je ukupna vrednost radova kroz Srbiju 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke, 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih približno 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i budžeta JP “Srbijagas”.

Praksa svečanog otpočinjanja radova pred kamerama, a onda njihovo kraće ili duže prekidanje, dugogodišnja je pojava kada je reč o velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji. Ipak, način na koji je u svega tri dana pripremljeno gradilište na nekadašnjoj oranici iznad Dimitrovrad, a zatim dan posle ceremonije sve nestalo, jedan je od drastičnijih primera.

S. Ivanov

Foto: Stefan Pavić / Sergej Ivanov

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar