VIDEO: Tragovima medveda duž Jerme i okoline

Najnoviji tragovi i svedočenja o prisustvu mrkog medveda u Burelu i Derekulu dokaz su da ova vrsta širi svoju brojnost i teritoriju.

U drugoj polovini aprila u ataru sela Vrapča i Skrvenica zabeleženi su prvi napadi na domaće životinje za koje je “osumnjičen” medved. Nastradala je krava sa teletom i ždrebe. Jasno je vidljiva i šteta nastala usled upada medveda u lokalne pčelinjake.

Mrki medved je strogo zaštićena vrsta i postoji procedura za nadoknadu štete koju načini stočarima. Jedan od njih je i Dragoljub Stojanov Tavče iz Skrvenice sa kojim je FAR razgovarao.

O tome kakav je status medveda u Srbiji i kako može da se ostvari pravo na nadoknadu štete, za emisiju “I selo se pita” govori dr Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Produkcija: Internet Portal FAR
2022.

Medijski sadžaj je nastao u okviru projekta “Mediji u funkciji jačanja kritičkog mišljenja i objektivnog informisanjai višenacionalnih ruralnih zajednica”.
Ovaj video sačinjen je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a administrira Američki savet za međunarodno obrazovanje.
Mišljenja izneta ovde predstavljaju mišljenja autora i ne predstavljaju nužno mišljenja Ambasade SAD u Srbiji niti Američkog saveta za međunarodno obrazovanje.

 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar