Stojkov za FAR: Konačna odluka o održavanju izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina najkasnije do 10. juna

Predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji Stefan Stojkov prisustvovao je 27. maja sednici Saveta za nacionalne manjine kojom je predsedavala premijerka Srbije Ana Brnabić.

Jedna od tema sastanka bili su izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji koji su predviđeni za novembar ove godine, ali pošto se od 1. do 31. oktobra održava popis stanovništva još uvek nije utvrđeno da li će izbori biti održani ili odloženi. Prema rečima Stojkova konačna odluka o održavanju izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina biće doneta najkasnije do 10. juna.

Stojkov je, takođe, rekao da je na zasedanju napravljen presek stanja u zadnjih 6 meseci o radu Nacionalnih saveta u oblastima gde imaju javna ovlašćenja, a to su kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje.

Predsednik Nacionalnog saveta bugarske manjine je kazao da svi Nacionalni saveti zajedno sa državnim organima Republike Srbije i pojedinim nevladinim organizacijama, a pod pokroviteljstvom Saveta Evrope učestvuju u izradi novog Akcionog plana za nacionalne manjine koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude usvojen septembra meseca ove godine.

Stojkov je, takođe, naglasio da što se tiče popisa stanovništva, obaveza Nacionalnih saveta je da animiraju lokalne zajednice da se uključe u popis.

“Ovim putem bih iskoristio priliku da pozovem sve pripadnike bugarske nacionalne manjine da aktivno učestvuju u popisu i da se slobodno izjasne kao bugarke i bugari jer Republika Srbija je demokratska i slobodna zemlja i to pravo nam pripada po Ustavu” – zaključio je Stojkov.

A. Todorov

Foto: FAR

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar