Pred nama leto sa temperaturama iznad proseka

Prema prognozama, pred nama je leto sa temperaturama iznad proseka, slabijom količinom padavina i noćima kada se živa i termometru neće spustiti ispod 20. podeljka.

Klimatolog Vladimir Đorđević ističe da nas sigurno očekuje jedno veoma toplo leto sa temperaturama iznad proseka i nekoliko toplotnih talasa.

Naglašava da najviše zabrinjava nedostatak padavina i to što nije bilo „ozbiljne“ kiše duže vreme. Poslednjih meseci je, kaže, prisutan dugoročan deficit vlage, što će se prema prognozama nastaviti i što je veliki pritisak za poljoprivredu.

Broj sušnih leta u jednoj deceniji se vremenom povećava

Komentarišući mogućnost da će ovogodišnje leto imati čak 60 tropskih dana u nizijama i 15 do 20 dana sa temperaturama većim od 35 stepeni Celzijusa, Đurđević kaže da – postoji šansa za tako nešto.

„Kada gledamo za šta imamo trenutno najveću verovatnoću ovog leta, imamo za taj scenario u kome će biti veliki broj tropskih dana, veliki broj dana sa temperaturama preko 35 stepeni. Prilično su nezgodne i visoke noćne temperature, posebno u smislu zdravlja, jer stvaraju pritisak na zdravlje hroničnih bolesnika“, rekao je Đurđević.

Tropske noći su one kada temperatura ne pada ispod 20 stepeni. Očekuje se, prema prognozama, nastavak tog trenda, kao i leto koje je toplije od proseka.

Kada je reč o poljoprivredi, suši i žetvi pšenice koja sledi, Đurđević kaže da je problem i u sistemu navodnjavanja, o čemu „treba razmišljati u budućnosti kao o razvojnoj šansi“, posebno imajući u vidu da će izuzetno topla i sušna leta biti češća narednih decenija.

„Ovakva leta su bila jednom u deset godina, sredinom 20, veka, a kako se približavamo sredini 21. veka, verovatno će se dešavati dva do tri sušna leta u toku jedne decenije“, kaže Đurđević.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar