Odbornici raspravljali o predlogu odluke o određivanju autobuskih stajališta u linijskom prevozu putnika

Na sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad, zakazanoj po hitnom postupku, raspravljano je o predlogu odluke o određivanju autobuskih stajališta koja se mogu koristiti u linijskom prevozu putnika na teritoriji opštine.

Razlog za održavanje hitne sednice je da se hitno izmene odredbe koje se odnose na autobuska stajališta u međumesnom prevozu putnika na relaciji Pirot – Dimitrovgrad, a u vezi problema sa prevozom putnika na ovoj relaciji, kao i na relacijama od Dimitrovgrada do prigradskih naselja.

U obrazloženju Opštinskog veća za održavanje ove sednice se navedi, da prevoznici koji obavljaju prevoz na međumesnoj liniji nemaju prava korišćenja autobuskih stajališta koja su predviđena za gradski i prigradski prevoz putnika što predstavlja veliki problem putnicima koji putuju iz mesnih zajednica Lukavica, Beleš, Željuša i Gojin Dol za grad Pirot.

U obrazloženju, takođe, stoji da ukoliko se odluka ne donese po hitnom postupku biće onemogućeno prevoznicima i putnicima korišćenje prevoza na međumesnim linijama iz navedenih mesnih zajednica, te će prevoz do Pirota i dalje moći da koriste samo sa početnog stajališta iz Dimitrovgrada.

Opštinski saobraćajni inspektor Saša Markov je izjavio da je lokalna samouprava ovom odlukom želela da precizira stajališta koja će se koristiti u međumesnom linijskom prevozu.

“Ova odluka određuje način na koji će se određivati stajališta, izgradnja, održavanje, izbor lokacije autobuskh stajališta koja će se koristiti i u prigradskom i u međumesnom prevozu. Lokaciju za određivanje autobuskih stajališta mogu podneti mesne zajednice ili grupa građana, uz stručno mišljenje nadležnih u opštini Dimitrovgrad. Za održavanje stajališta, kao i do sada, biće zaduženo Javno preduzeće “Komunalac”. Što se tiče gradskih stajališta najopterećenija će biti linija Dimitrovgrad – Gojin Dol i Dimitrovgrad – Granica, a prigradska stajališta će biti za sela na teritoriji opštine” – kaže on.

Markov pojašnjava genezu događaja koji su se desili u poslednje vreme, odnosno probleme vezane za firmu “Jeremić prevoz”.

“S obzirom da smo imali pritužbe građana na liniji Pirot – Dimitrovgrad da nemaju dovoljno mesta zbog pojave migranata, ja sam na zahtev Republičke inspekcije i Granične policije lično intervenisao. Naime, u selu Gojin Dol je prijavljeno da se obavlja BIS prevoz, odnosno još jedan dodatni autobus na istoj liniji u istom vremenu polaska. U tom autobusu su bila 33 migranta. Ja sam sačinio zapisnik i poslao ga Republičkoj inspekciji. Nakon toga, inspekcija je shvatila ozbiljno da imamo problem i nakon njihove intervencije Jeremić prevozu su skinute tablice” – ističe Markov.

Na zasedanju lokalnog parlamenta čuli su se predlozi pojedinih odbornika i članova Opštinskog veća. Predsednik opštine Vladica Dimitrov je u svom obraćanju istakao da prethodnih godina niti putnici, niti opština nisu bili zadovoljni prevozom, kao i sami prevoznici. On je detaljno objasnio da će usvajanjem pomenute odluke, po dobijanju saglasnosti resornog ministarstva, problem biti privremeno rešen, a razmišlja se o trajnom rešenju, koje podrazumeva formiranje lokalnog preduzeća za autobuski prevoz.

Sednici su prisutvovali i predsednici pojedinih mesnih zajednica, a bilo je omogućeno i prisustvo zainteresovanih građana.

Snimak XX sednice SO Dimitrovgrad koja je trajala oko sat vremena možete pogledati na zvaničnom sajtu opštine Dimitrovgrad.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar