Šekler: Koronavirus oslabio, nije veliki broj novozaraženih u Evropi

Virusolog i mikrobiolog doktor Milanko Šekler izjavio je za RTS da nije veliki skok broja novozaraženih u Evropi, te da su brojevi mnogo manji nego pre dva meseca. Prema njegovim rečima, “Skok je sa tri hiljade na pet hiljada, ali ne treba da zaboravimo da smo pre dva meseca imali 150 hiljada novozaraženih. Pet puta su manje brojke”, navodi Šekler.

Ističe i da je koronavirus oslabio i da se podvarijanta omikron brže prenosi, ali da su blaži simptomi. Napominje da je omikron “korak u dobrom smeru”.

“Virus se lakše prenosi, ali simptomi su mnogo lakši i mnogo je manje patogen. Nije se desilo ništa čudesno, već su se pojavile nove podlinije virusa”, kaže Šekler.

Objašnjava da je većina pacijenata, koja je u poslednje vreme preminula od koronavirusa, imala pridružene i teške bolesti, kao i da je među njima bilo nevakcinisanih.

Šekler kaže da su uslovi da se proglasi da je pandemiji došao kraj, “surovi”.

“Trebalo bi da se ne pojavi niti jedan slučaj u trajanju inkubacionog perioda, oko 20 dana, da možemo da kažemo da ne postoji. Virus nije došao da ode, on će da ostane. Postaće peti humani koronavirus, koji ne pravi drastične probleme”, objašnjava virusolog Milanko Šekler.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar