Snežana Čongradin dobitnica je novinarske nagrade za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac” za 2022. godinu

Žiri novinarske nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija “Dušan Bogavac”, odlučio je da nagradu za 2022. godinu dodeli novinarki dnevnog lista Danas Snežani Čongradin.

Skoro dve decenije novinarka Snežana Čongradin hrabrim i etičkim angažmanom u svojim tekstovima i kolumnama iskazuje visok nivo profesionalizma i poštovanja novinarskog kodeksa. U društvu teško obolelom od ekstremnih politika, svaki čin normalnosti, civilizovanosti i profesionalnosti izložen je pretnjama, uvredama, internet nasilju, pa i životnoj ugroženosti. Sve to nije sprečilo niti uplašilo ovogodišnju dobitnicu nagrade „Dušan Bogavac“. Snežana Čongradin je svetao novinarski primer nepristajanja na manipulacije i relativizacije, i neodustupanja od elementarnih normi ljudskosti i građanske hrabrosti.

Ove godine u užem izboru za nagradu „Dušan Bogavac” bili su i novinarka Isidora Kovačevic (Podrinske, Šabac), novinar Slobodan Dukić (portal Pančevo Siti), redakcija NIN-a, redakcija TV emisije „24 minuta” i redakcija TV Dnevnika Nova S (eks Njuzmaks Adrija).

Žiri je odlučivao u sastavu: Dragana Pećo (KRIK), dobitnica nagrade za 2021. godinu, Jelena Zorić, dobitnica nagrade za 2020. godinu, Dragoljub Petrović, ispred redakcije Danasa, dobitnika nagrade za 2020. godinu, Željko Bodrožić (NUNS) i Filip Mladenović (Fondacija „Dušan Bogavac”). Član žirija ispred redakcije Danasa Draža Petrović, izuzeo je svoj glas u poslednjem krugu glasanja, zbog sukoba interesa.

Svečana dodele nagrade „Dušan Bogavac” biće održana u četvrtak, 27. oktobra od 13:00 sati u beogradskom Medija centru (Terazije 3), objavljeno je na sajtu NUNS-a.

Izvor: NUNS

Foto: FoNet Milica Vučković / Danas

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar