U Beogradu se održava 60. zasedanje “Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje”

Zemlje članice “Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje” (PS CES) samo kroz udruživanje imaju priliku da suštinski doprinesu osmišljavanju zajedničkih rešenja za globalne izazove, istakao je u poruci predsednik Aleksandar Vučić, koja je pročitana na otvaranju 60. zasedanja Generalne skupštine PS CES u Beogradu.

U Skupštini Srbije okupili su se poslanici iz svih 13 zemalja članica PS CES, zajedno sa gostima iz drugih zemalja i predstavnicima međunarodnih organizacija, posle duže pauze izazvane pandemijom koronavirusa.

Na zasedanju Generalne skupštine pored Srbije učestvuju delegacije zemalja članica Bugarske, Severne Makedonije, Rumunije, Grčke, Albanije, Gruzije, Jermenije, Azerbejdžana, Moldavije, Ruske Federacije, Turske i Ukrajine.

Aleksandar Vučić je u svojoj poruci, koju je pročitao poslanik Igor Bečić, podsetio da se sledeće godine navršava 30 godina od osnivanja Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i izrazio zadovoljstvo što je Beograd domaćin Parlamentarne skupštine te organizacije.

Naglasio je da trenutne geopolitičke prilike sa kojima se svet suočava podsećaju koliko su važni svi mehanizmi koji podstiču saradnju. Vučić smatra da je dužnost zemalja organizacije da jačaju međusobne veze u svim ključnim oblastima oko kojih su se okupile prilikom osnivanja, sa nadom da će zajedničkim radom doprineti boljem životu građana i napretku država.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je rad ove Organizacije postao još značajniji zbog kompleksne situacije na golbalnom nivou. Naveo je da su teme koje povezuju zemlje članice organizacije: ekonomska pitanja, razvoj demokratije, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma u regionu, zaštita životne sredine, saradnja u oblastima kulture, obrazovanja, kao i saradnja sa civilnim društvom i drugim evropskim i međunarodnim zajednicama.

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić je rekao da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Naglasio je da Srbija pruža značajan doprinos Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju, kao i jačanju njene efikasnosti i vidljivosti.

Teme generalne debate su uloge parlamenata i međuparlamentarne saradnje u stimulisanju ekonomskog rasta u širem crnomorskom regionu, izazovi i perspektive saradnje u oblasti poljoprivrede u državama članicama CES nakon pandemije, ulozi parlamenata u stimulisanju stranih investicija, kao i o socijalnom uticaju izbegličke krize u državama članicama CES.

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: Tanjug / Ambasada Republike Bugarske u Beogradu

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar