33. rođendan NDNV-a i poziv za predlaganje godišnjih nagrada

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uprkos i u inat svim nedaćama, preživelo dostojantveno i principijelno prve 33 godine.

“Na 33. rođendan (neki bi rekli simbolički), koji obeležavamo danas, naša poruka je da ostajemo dosledni misiji očuvanja novinarske profesije i novinarstva – koje postoji samo ako pita, kritikuje i provocira. U tom pogledu, NDNV ostaje utočište za medijske profesionalce i slobodne građane – te marginalce koji menjaju svet”, kažu iz NDNV-a.

Iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine pozivaju sve zainteresovane da predlože kandidate/kandidatkinje za godišnja priznanja NDNV-a.

Poziv za predlaganje godišnjih nagrada NDNV-a

Predlozi se mogu dostaviti za sledeće kategorije nagrada:

– Godišnja nagrada NDNV-a za najboljeg novinara/najbolju novinarku;

– Godišnja nagrada za najboljeg novinara/najbolju novinarku koji/a izveštava na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini;

– Godišnja nagrada za istraživačko i analitičko novinarstvo;

– Godišnja regionalna nagrada “Mirko Đorđević” za najboljeg novinara/najbolju novinarku na eksjugoslovenskom prostoru.

Svaka nagrada uključuje diplomu i novčani deo nagrade.

Iz NDNV-a pozivaju sve zainteresovane da predloge dostave najkasnije do 7. februara ove godine na imejl adresu: [email protected]. Uz svaki predlog treba obavezno da stoji obrazloženje zbog čega se smatra da kolega/koleginica zaslužuje priznanje NDNV-a.

Na osnovu prispelih predloga, Komisija za dodelu nagrada će doneti odluku koju će potvrditi Upravni odbor NDNV-a.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je organizacija koja postoji od 1990. godine, u veoma turbulentnom, tranzicionom periodu kroz koji prolazi društvo u Vojvodini i Srbiji. Osnovano kao strukovno udruženje za unapređenje novinarske profesije i zaštitu novinara od represivnog režima, NDNV je bio i ostao beskompromisni borac za vrednosti građanskog društva, što ga je uvek stavljalo na stranu onih koji nisu miljenici vlastodržaca. Ova činjenica se u različitim periodima različitim intenzitetom reflektovala na sam rad Udruženja, manje ili više ga otežavajući.

Velika motivisanost članstva i menadžmenta omogućila je da, uprkos pritiscima i otežanom radu, NDNV postane lider u regionalnom, lokalnom i manjinskom informisanju kao i u zaštiti prava novinara i medijskih radnika. Kroz svoje edukativne programe i pokretanjem medija civilnog društva, proširio je prostor za slobodno novinarstvo koje je u Vojvodini i Srbiji, počevši od osnivanja NDNV-a pred velikim izazovima i pritiscima.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu i najstarije je nezavisno udruženje novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Članovi su od osnivanja snaga, potreba i oslonac udruženja. Neophodnost aktivnosti usmerenih ka članstvu, animiranje članova iz manjih sredina, omogućavanje mladim novinarima i potencijalnim novinarima da pronađu svoj prostor poštujući etičke principe u vremenima izuzetno teškim za profesiju jedan je od najvažnijih zadataka NDNV i danas.

Od osnivanja NDNV je preduzimao različite aktivnosti sa ciljem da utiče na zakonsku regulativu u oblasti informisanja, kao i na poštovanje prava na slobodu izražavanja mišljenja i informisanja. Tokom devedesetih godina prošlog veka, kada su pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bili svi značajni elektronski i štampani mediji koji su mogli bitno da utiču na formiranje javnog mnenja, organizacija je aktivno delovala na jačanju nezavisnih medija i novinara i njihovog uticaja.

Posle političkih promena 2000. godine, NDNV je privremeno bio pasivizirao rad, ali je vrlo brzo postalo jasno da se politička i društvena događanja ponovo razvijaju na štetu profesije i od 2004. godine ponovo je pokrenut rad Udruženja.

NDNV je jedan je od utemeljivača Asocijacije onlajn medija, a deo je i Koalicije za slobodu medija, koja okuplja najrelevantnija novinarska i medijska udruženja u državi. NDNV je i na čelu neformalne mreže medija civilnog društva u Srbiji, a predstavnici NDNV-a deo su i neformalne regionalne Novinarske mreže. NDNV je prisutan u većini stručnih timova, kako u Srbiji tako i u EU, koji imaju zadatak da formiraju medijske politike.

Na medijskoj sceni NDNV je prepoznat i kao izdavač informativnog portala Autonomija (autonomija.info), podsajta na mađarskom jeziku (hu.autonomija.info) i portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE (voice.org.rs).

Najmlađi deo NDNV-a čine redakcije podkasta Reaguj!, Ogledalo, VOICE… U radu ovih medija učestvuju i čitaoci kroz moderan sistem za doniranje donations.ndnv.org uspostavljen 2019. godine, a članovi, saradnici i šira javnost usluge dobijaju i kroz NDNV Media Hub osnovan krajem 2019. godine.

NDNV je i jedan od utemeljivača koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a deo je i regionalne Mreže REKOM pomirenja i Igmanske inicijative.

Kroz sve ove procese, kao i kroz pružanje usluga i rad sa članstvom, NDNV je postao i resursni centar i mesto okupljanja medijske i novinarske zajednice, ali i organizacija koja se bavi i širom platformom zaštite ljudskih prava.

Izvor i foto: NDNV

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar