Pavle Tešić prvi doplivao do Časnog Bogojavljnskog krsta u Dimitrovgradu

Pavle Tešić iz Niša, koji je poreklom iz dimitrovgradskog kraja, prvi je doplivao do Časnog Bogojavljenskog krsta na sedmoj po redu manifestaciji koja je danas održana na dvomostovlju, na reci Nišavi.

Tešić je u izjavi za FAR rekao da je 2018. godine takođe prvi stigao do Časnog Bogojavljenskog krsta u Dimitrovgradu i dodao da je za njega velika čast što je imao priliku da pliva za časni krst. Takođe, pohvalio je organizaciju ovog događaja i poželeo svim građanima dobro zdravlje.

Direktor Turističke organizacije “Caribrod” Vasil Andrejev je kazao za FAR da je ovo sedmi put kako se organizuje ovaj verski čin.

“Mi iz Turističke organizacije smo prezadovoljni kako je sve proteklo. Ja bih čestitao svima koji su plivali za časni krst, svi su oni pobednici. Raduje činjenica da je ove godine porastao broj takmičara, videli ste i sami da je bilo i puno ljudi, a i vreme nas je poslužilo i nadam se da ćemo i sledeće godine uspešno organizovati ovaj događaj”, istakao je Andrejev.

Plivanju za Časni krst prethodila je jutarnja liturgija u crkvi “Rođenje Presvete Bogorodice” u Dimitrovgradu koju je služio paroh dimitrovgradski sveštenik Dragan Lazić, bogojavljensko osvećenje vodice, okupljanje vernika i plivača ispred ovog duhovnog hrama, kao i litija do dvomostovlja.

Tradicionalni Bogojavljenski crkveni događaj organizovali su Turistička organizacija Caribrod, Sportski savez Caribrod, crkva “Rođenje Presvete Bogorodice”, pod pokroviteljstvom opštine Dimitrovgrad.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić / Ivo Tomov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar