NUNS pokrenuo telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce

Nezavisno udruženje novinara Srbije pokrenuo je telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce (060/6882231).

NUNS već 15 godina pruža pravnu podršku medijskim profesionalcima, beleži slučajeve napada, pretnji i pritisaka u javno dostupnim bazama podataka www.bazenuns.rs i safejournalists.net. Od ovog meseca pokrećemo telefon (prva linija) na koji je moguće stupiti u kontakt sa Udruženjem 24 sata za hitnu prijavu i dalju pravnu i psihološku podršku.

Telefon za hitne slučajeve (prva linija – 060/6882231) namenjen je za prijavu napada, pretnji i pritisaka koje medijski profesionaci trpe zbog posla koji obavljaju u javnom interesu. NUNS će zabeležiti sve neophodne podatke i preduzeti sve naredne korake kako bi se slučaj dalje procesuirao i medijskim profesionalcima obezbedila podrška da se lakše nose sa novonastalom situacijom.

Podrška je obezbeđena za sve medijske profesionalce bez obzira da li su zaposleni u medijima ili samostalno obavljaju novinarsku delatnost (frilenseri).

Besplatno pravno zastupanje na sudu obezbeđeno je samo za članove i članice NUNS – a koji se pridržavaju Etičkog kodeksa novinara Srbije.

Iz NUNS-a podsećaju, da usled učestalih online napada na novinare, ovo udruženje je nedavno pokrenuo platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima kako da ispravno postupaju u slučaju online pretnji upućenih njima.

NUNS je sa vama na prvoj liniji odbrane profesije i javnog interesa.

Izvor i foto: NUNS

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar