Preventivne aktivnosti u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je na Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, da su u obrazovno-vaspitnim ustanovama širom Srbije organizovane preventivne aktivnosti na temu zaštite od nasilja i diskriminacije.

Ružić je istakao da obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikata, dodavši da je važno da svaki dan ukazujemo na značaj prevencije i borbe protiv nasilja.

Ministar je podsetio na to da je Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja donela niz mera koje podrazumevaju promenu podzakonskih i zakonskih akata kako bi se dodatno unapredio sistem za prevenciju i reagovanje na nasilje.

Povodom nedelje borbe protiv vršnjačkog nasilja, Ministarstvo prosvete je, u saradnji sa Zavodom za unapređivanja obrazovanja i vaspitanja, uputilo zaposlenima u školama poziv da na Nacionalnom obrazovnom portalu učestvuju u realizaciji  akreditovane onlajn obuke Primena priručnika „Ka sigurnom i podsticajnom školskom okruženju“.

Cilj obuke je da unapredi kapacitete ustanova obrazovanja i vaspitanja za primenu procedura u oblasti zaštite od nasilja i diskriminacije i da ponudi resurse za preventivni rad.

Ministarstvo prosvete je ovom prilikom izrazilo zahvalnost svim zaposlenima u sistemu obrazovanja i vaspitanja na njihovim naporima da kreiraju bezbedno i podsticajno okruženje za učenike i zato nastoji da im obezbedi potrebnu podršku.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja pod nazivom „Dan roze majica” obeležava se poslednje nedelje februara u osnovnim i srednjim školama, kao i u predškolskim ustanovama.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: OŠ “Hristo Botev”

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar