Zahvaljujući eUpravi olakšan upis dece u prvi razred

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbije pokretanjem usluge eZakazivanje na portalu eUprava, imaju mogućnost da elektronskim putem zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju.

Iz Ministarstva prosvete kažu da su raspoloživi termini za testiranje od 1. aprila do 31. maja. Kako se navodi, odlaskom u školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da sa sobom donose bilo koji papirni dokument.

Još od 2020. godine, četiri neophodna dokumenta za upis (izvod iz matične knjige rođenih, prijava prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta) škola pribavlja elektronski, po službenoj dužnosti. Jedino ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje, stoji u zvaničnoj informaciji.

Termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi, osim preko portala eUprava, može da se zakaže i u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla, navode iz resornog ministarstva.

Kako da dete upišete u školu elektronski?

Ukoliko već niste, potrebno je da budete registrovani korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na Portalu za elektronsku identifikaciju eid.gov.rs.

Detaljno uputstvo za registraciju naloga možete pronaći OVDE.

Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na portal eUprava (uputstvo za prijavu).

Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > Osnovna škola, gde možete pročitati detaljan opis te usluge.

Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis, odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

Detaljno uputstvo usluge eZakazivanje termina za upis u osnovnu školu, možete pogledati OVDE.

A. Todorov (Izvor: srbija.gov.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar