Dimitrovgradska opštinska vlast ušla je u 2023. godinu sa novim polovnim automobilom. Možda ovo i ne bi bila posebna vest da nije reč o nabavci luksuznog modela Audi 6 po ceni od 41 hiljadu eura za potrebe opštinskog rukovodstva, koje već ima na raspolaganju 3 službena automobila srednje klase. Ovaj potez pokrenuo je u delu lokalne javnosti niz pitanja u vezi opravdanosti, kao i u pogledu zakonitosti sprovedene javne nabavke.

Redakciji Internet Portala FAR obratilo se i više građana predlagajući da se ova tema istraži i predstavi javnosti. Novinari FAR-a su proveravajući ceo postupak kupovine ove limuzine došli i do informacija koje pokazuju da slučaj Opštine Dimitrovgrad nije jedini u Srbiji, kao i da sam postupak nabavke polovne limuzine ima niz spornih elemenata. Na to ukazuju i sagovornici FAR-a, Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije “Transparentnost Srbija” i Ljubomir Filipov, novinar niškog portala “Južne vesti”.

Sa druge strane, lokalna vlast u Dimitrovgradu odgovara da je kupila vozilo koje “potpuno odgovara potrebama opštine za vožnju na dugim relacijama”. Pojedine navode iz obrazloženja Opštinske uprave FAR je proverio i utvrdio da ne odgovaraju istini.

Javna nabavka koja je za rezultat imala kupovinu automobila Audi 6 od beogradske firme “Panalex” a.d. sprovedena je u decembru 2022. godine. Njoj je prethodila odluka Opštinskog veća Opštine Dimitrovgrad u kojoj je nabavka polovnog, a ne novog automobila, obrazložena sledećom formulacijom:

“Imajući u vidu faktore koji utiču na celokupnu automobilsku industriju, kao i nemogućnost garancije za rok isporuke i cenu novog putničkog vozila od strane dobavljača, Opštinsko veće nabavku polovnog automobila smatra celishodnom i ekonomski opravdanom”.

Jedan od spornih elemenata ove nabavke po mišljenju naših sagovornika je da je sačinjena tako da su tražene tehničke specifikacije odgovarale isključivo modelu i tipu automobila koji je kasnije i kupljen. U milimetrima je bila navedena tražena dužina, širina i visina vozila, kao i međuosovinsko rastojanje. Ovom spisku traženih karakteristika dodata je tačna snaga motora, zapremina rezervoara, crna metalik boja, kao i 52 detalja koji se tiču opreme, sigurnosti, pomoći u vožnji, udobnosti, dizajna i multimedija.

Sagovornik FAR-a Nemanja Nenadić na sledeći način komentariše kupovinu polovne limuzine za potrebe Opštine Dimitrovgrad.

„Nevezano od toga, da li se kupuje novo ili polovno vozilo, ovde postoji jedan drugi, daleko očigledniji problem, a to je da je tehnička specifikacija tako sačinjena da odgovara jednom tipu automobila. Dakle, iz toga se može zaključiti da nisu ispunjeni osnovni preduslovi da bi se ova nabavka mogla smatrati zakonitom i u skladu sa načelima obezbeđivanja konkurencije i tome slično. Može se onda i pretpostaviti da je naručilac imao u vidu ne samo taj konkretan model automobila, već da je imao informaciju unapred o tome ko takav automobil poseduje, a da bi bio voljan da ga proda. To je ono što je naspornije kada je reč o samom postupku javne nabavke.

Novinar Ljubomir Filipov već nekoliko godina prati javne nabavke u opštinama Pirotskog okruga. U izjavi za FAR on iznosi ocenu da je tender “nacrtan” upravo za automobil koji je Opština Dimitrovgrad kupila.

„Ono što izdvaja recimo ovu nabavku u Dimitrovgradu je da se nabavlja polovni automobil. To nije tako čest slučaj, barem ne na jugu. U poslednjih sigurno, po mom sećanju, negde 4-5 godina nije se nabavio nigde. Niti jedno javno preduzeće, opština ili ustanova nije nabavila polovni automobil, već se isključivo kupuju novi i to jesu najćešće škode. Ovde je interesantno da je to polovni automobil i koji nije uopšte jeftin. U principu je bilo, oko čini mi se, 41 hiljada evra, što svi će se složiti nije mali novac, pogotovo što su se ranije kupovali i opština Dimitrovgrad je, čini mi se, 2021. godine kupila Škodu Oktaviu, novu. I to je bilo, oko 26 hiljada evra, ako se ne varam. Tako da je to interesantno, 40 hiljada evra za polovni automobil, stvarno nije malo. Ne znamo da li im je zaista potreban automobil te klase u ovom trenutku. Interesantno je da ono što takođe izdvaja taj tender, da smo u samoj tenderskoj dokumentaciji, u specifikacijama, imali tačne dimenzije automobila u smislu dužine, širine, visine i međuosovinskog rastojanja. I tražio se motor određene snage. Tako da to nije nešto karakteristično za bilo koji tender. U principu uvek ima ako govorimo o međuosovinskom rastojanju da se da – od do. Za to postoji neki razmer u koji kalup može da upadne određeni automobil, tako da se daje šansa u principu da se na taj tender jave i više ponuđača. Ovde su date dimenzije u milimetrima što znači da se može lako zaključiti da je tender nacrtan baš za taj automobil Audi 6“.

Povodom načina na koji je obrazložena i sprovedena ova javna nabavka, FAR je zatražio komentar i od onih koji su doneli odluku o kupovini polovnog Audija. Pitanja novinara FAR-a i odgovore dostavljene od strane Opštine Dimitrovgrad prenosimo u celosti:

Koja stručna služba je sastavljala specifikacije za nabavku polovnog automobila koji je kupljen od firme Panaleks a.d. Iz Beograda?

“Opština Dimitrovgrad nema stručnu službu koja može napraviti specifikaciju za nabavku automobila. Osnovne ulazne tehničke karakteristike dalo je Opštinsko veće koje je donelo Zaključak o kupovini polovnog vozila, uz obrazloženje da u momentu donošenja tog zaključka nije bilo moguće nabaviti novu Škodu zbog nejasnih rokova isporuke i nejasne cene”.

Koje karakteristike Audi 6 su prevagnule i bile odlučujuće da se odluči nabavka automobila takvih specifikacija, a ne recimo nekog jeftinijeg u sličnoj klasi poput Škode superb?

“Na Opštinskom veću je usmeno rečeno da kupovina polovnog vozila limuzine, na osnovu iskustva sa auto sajtova predlaže jedno od nemačkih brendova Mercedes, Audi, BMW u srednjoj klasi (Mercedes E, BMW 5, AUDI-6). U saradnji sa vozačem predsednika opštine, koji je analizirao sajtove mobile.de i polovni automobili, došlo se do saznanja da je najjeftinije od tih vozila bilo AUDI-6. Nakon toga pripremila se nabavka istog. Cena je bila jedina karakteristika koja je prevagnula u donošenju odluke”.

Da li je vršena provera tržišta u pogledu ponude i raspoloživosti novih atuomobila i na koji način?

“Vršeno je ispitivanje tržišta putem interneta i putem mejlova od zvaničnih auto kuća. Nikada nije bila razmatrana opcija za nabavku polovnog automobila marke Škoda. Na sajtovima je proverena koja je donja cena polovnih automobila, a u postupku nabavke je ta cena definisana kao maksimalna cena za procenjenu vrednost nabavke”.

Da li je neko sugerisao Opštinskoj upravi ili nadležnoj komisiji da se odluči za nabavku polovnog automobila sa tehničkim specifikacijama koje ima upravo model Audi 6 kupljen od firme Panaleks a.d.?

“Firmu Panaleks smo prvi put upoznali u otvorenom postupku nabavke, kada je kao privredni subjekt dostavila svoju ponudu putem Portala javnih nabavki”.

Zašto se opština Dimitrovgrad odlučila na nabavku automobila iako već u posedu ima tri limuzine (Škoda superb, Škoda oktavia i Mazda 3)?

“Poslednja limuzina kupljena za potrebe Opštinske uprave je Škoda Superb 2012. godište i vozilo je prešlo 650.000 km, te samim tim više nije vozilo na koje može da se računa. Mazda 3 je prešla preko 350.000 km, stalno je u kvaru i zamenjena je novom Škodom Oktavijom za potrebe Opštinske uprave i ustanova. Tako da jedino pouzdano vozilo koje opština poseduje je Škoda Oktavija iz 2021. godine koja je prešla 110.000 km. To što Škoda Superb i Mazda 3 nisu prodate, je zbog procene da mogu da se prodaju po jako niskoj ceni i da bi bilo pogodnije i od veće koristi ukoliko bi se koristile za vožnju na kraćim relacijama”.

Uz ove odgovore, iz Opštine Dimitrovgrad je poslato i sledeće pojašnjenje:

“Kupovinom AUDI A6, 2019. godište, sa pređenih 97.000 km i po ceni od 41.000 eura, opština je kupila vozilo srednje klase koje je potpuno odgovaralo potrebama opštine za vožnju na dugim relacijama, a čiji motor iz iskustva može preći velike kilometraže. Uz to vozilo je plaćeno po ceni koja je najniža za tu klasu vozila, a opet je jeftinije od nove škode Superb, koju u datom trenutku nismo ni mogli da kupimo, zbog faktora koji su uticali na automobilsku industriju (završetak proizvodnog procesa, rok isporuke, nemogućnost formiranja cene i nemogućnost privrednih subjekata da se odazovu pozivu za dostavljanje ponuda)”.

Ovakvo pojašnjenje je u suprotnosti sa informacijama do kojih je došao portal FAR.

U isto vreme kada je u Dimitrovgradu doneta odluka da se kupi polovni Audi za 41 hiljadu eura, Grad Pirot je kupio novu Škodu superb za 36 hiljada eura. Time je dovedeno u pitanje jedno od ključnih obrazloženja Opštinskog veća u Dimitrovgradu da nema garancija za isporuku novih automobila. Ovo obrazloženje Opštinskog veća, kao i pojašnjenje koje je FAR-u poslato od strane Opštine Dimitrovgrad, dodatno je osporeno proverom novinara FAR-a, koji je nakon samo dva upita ovlašćenim prodavcima Škoda automobila u Srbiji, dobio informaciju da na tržištu u Srbiji ipak ima automobila slične klase poput Škode superb koji su “odmah raspoloživi”. I ne samo to, novi automobil Škoda superb sa turbo benzinskim motorom u januaru je koštao 31.500 evra sa carinom i PDV-om, što je značajno manje od iznosa koji je Opština Dimitrovgrad platila za polovni Audi 6.

Novinar FAR-a tražio je mišljenje Nemanje Nenadića i o mogućnostima da se zakonski ospori ova javna nabavka. On ovako opisuje pravna sredstva koja su na raspolaganju stranama koje uestvuju u procesu javne nabavke, ali i građanima i državnim organima:

“Zakon o javnim nabavkama u Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama predviđa kao najefikasnije sredstvo da se spreči neko nameštanje i kršenje pravila, mogućnost žalbe, odnosno to se zove kod javnih nabavki zahtev za zaštitu prava ponuđača. Dakle, to je mogućnost da zainteresovane firme koje smatraju da su oštećene načinom na koji je javna nabavka oglašena i konkretno onim što se može naći u konkursnoj dokumentaciji, pokrenu postupak zaštite prava i da obore tender ako je reč o tenderu.

Međutim, tu mogućnost ponuđači veoma retko koriste, jer se izlažu troškovima koji nisu tako mali. Plaća se taksa za otvaranje postupka, a nemaju sa druge strane nikakve garancije da će upravo oni dobiti posao ukoliko uspeju da obore jednu takvu nabavku. Pored svega toga, imamo i obeshrabrivanje. tj. možemo čuti od zvaničnika na republičkom ili lokalnom nivou obeshrabrivanje firmi koje žele da se žale ili kritike na račun tih firmi ili nešto slično. To je jedan dodatan razlog zbog kojeg je u Srbiji moguće da mnoge nabavke budu sprovedene suprotno proceduri, a da to ostane neotkriveno. Drugi razlog je okolnost da je telo koje je nadležno za kontrolu, a to je Kancelarija za javne nabavke posebna organizacija unutar izvršne vlasti u Republici Srbiji. Ta kancelarija sprovodi monitoring na osnovu zakona i oni to rade na osnovu svog plana ili prijava fizičkih i pravnih lica. Problem je u tome što se tim planom obuhvata svega oko pola procenta postupaka javnih nabavki u Republici Srbiji, tako da je vrlo malo izgledno da će neko ko je prekršio pravila biti otkriven na taj način. Međutim, i tu dolazimo do odgovora na Vaše pitanje. Da, postoji mogućnost da se pokrene postupak pred kancelarijom iako je nabavka već okončana, ali ostaje onda pitanje kakav bi bio ishod. Prvo da li će Kancelarija prihvatiti tu inicijativu, šta će utvrditi i da li će preduzeti neke mere. To je jedan aspekt priče. Još jedna mogućnost postoji da Državna revizorska institucija koja dolazi naknadno utvrdi da je neka praksa bila suprotna propisima ili pak da nabavka nije bila svrsishodna. Upravo to je jedna od stvari na koju bi DRI (Državna revizorska institucija) trebala da obrati pažnju jer smo videli mnoge sporne pojave kod nabavljanja vozila, čak i kada sama konkursna dokumentacija nije napravljena tako da favorizuje samo jednog ponuđača”.

Pogledajte istraživačko-analitičku TV priču u produkciji FAR-a

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2023.

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Latest comments
  • Naši opštinari moraju da se voze u Audiju, Škoda je poniženje a Piroćanci su luzeri i sirotinja. Nek te jašu narode kad si glup.

  • Teka Neka se oni voze u skupa kola a ukinuse autobusi pa narod neka trci

Ostavi komentar