Obeležava se Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Pod sloganom “Daj krv, daj plazmu, deli život, deli često” u zemljama širom sveta obeležava se 14. jun – Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Međunarodni praznik posvećen dobrovoljnom davanju krvi prvi put je obeležen 2004. godine u Johanesburgu, a već naredne godine skupština Svetske zdravstvene organizacije usvojila je rezoluciju kojom je izrazila saglasnost da se praznik kojim se potkrepljuje ovaj humani čin obeležava svake godine.

Obeležavanjem Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi teži se podizanju svesti o značaju transfuzije krvi u spasavanju života, ali i apeluje na humane ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama.

Povodom Svetskog dana dobrovoljnog davanja krvi, Crveni krst Dimitrovgrad će u četvrtak, 15. juna uručiti prizanja višestrukim davaocima.

U prethodnoj godini Crveni krst Dimitrovgrad je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša organizovao 7 akcija dobrovoljnog davanja krvi kojima su se odazvala 263 davaoca, a u ovoj godini su održane dve akcije i prikupljeno je 95 jedinica krvi. Naredna akcija biće organizovana 30. juna.

A. Todorov

Foto: redcross.org.rs

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar