Učenice “Muzičko obrazovnog centra Klemenović” osvojile deset prvih nagrada na takmičenju u Lazarevcu

Učenice “Muzičko obrazovnog centra Klemenović” iz Pirota osvojile su deset prvih nagrada iz solfeđa i teorije muzike na 16. Memorijalu “Ljiljana Đorđević Škarica” koji je 3. i 4. juna održan u Lazarevcu.

Iz solfeđa u 1. razredu prve nagrade osvojile su učenice:

Lorena Andrejev – Dimitrovgrad (100 bodova)

Sara Todorov – Dimitrovgrad (99 bodova)

Mila Jovanović – Pirot (99 bodova)

Iz solfeđa u 2. razredu prvu nagradu osvojila je učenica:

Milica Ilić – Babušnica (99 bodova)

Iz teorije muzike u 1. razredu prvu nagradu osvojila je učenica:

Nikolina Nešić – Pirot (98,5 bodova)

Iz teorije muzike u 2. razredu prve nagrade osvojile su učenice:

Nađa Pejčić – Pirot (91 bod)

Danica Đorđević – Pirot (98,5 bodova)

Iva Jovanović – Pirot (95 bodova)

Iz teorije muzike u 3. razredu prvu nagradu osvojila je učenica:

Jana Filipović – Pirot (90 bodova)

Iz teorije muzike u 6. razredu prvu nagradu osvojila je:

Mina Crnjaković – Pirot (96,5 bodova)

“U današnjem vremenu kada su učenici obuhvaćeni sadržajnijim programom u školskom obrazovanju, aktivnostima drugih profila koji mimo muzike nalaze pažnju u njihovom odrastanju, kvalitetnim pristupom ponaosob svakom učeniku i nesebičnom davanju vlastitog znanja u transferu prenošenja učenja u ličnom profilu, naš centar je pronašao mehanizam koji iz svakog učenika na svetlost dana iznosi ono najbolje gde svoj kvalitet prezentuje na najjačim takmičenjima gde učestvuju samo najbolji iz drugih država i škola. Takmičenja održavaju znanje i kontinuitet rada samog pojedinca kao i grupe učenika. Mnogi učeni ljudi govore kako su takmičenja veoma stresna, kako se javlja odbojnost prema datoj oblasti ili predmetu, instrumentu. Moje shvatanje, gledajući kroz perspektivu svakog deteta koje u našem centru odrasta, je da ne postoji stres, niti nelagodnost, ako je učenik pripremljen i takmičenje mu služi kao sopstvena provera vlastitog znanja. Moja deca od 7-8 godina se predstavljaju bez da imaju svest o tome koliki je uspeh osvojiti prvo mesto na raznim takmičenjima. Njihovo najveće zadovoljstvo predstavlja putovanje sa grupom, druženje i razmenjivanje ideja sa decom iz drugih gradova i država, kao i upoznavanje novih mesta i njihovih znamenitosti”, rekao je za FAR diplomirani muzički pedagog Saša Klemenović.

Prema rečima Klemenovića, pored pedagoškog, njegov posao je i pronalazak mladih talentovanih individua, kao i dece koja u početku nemaju u velikoj meri trenutnu muzikalnost, ali koja su dovoljna željna učenja i rada kako bi na kraju postigla svoj cilj u muzici. Navodi da je najpogodnije vreme za pronalaženje i prepoznavanje talenta uzrast od 5-6 godina i od tada, kako kaže, treba graditi bazu znanja i samog ponašanja svakog deteta prema muzici, ali i ličnosti.

“Upravo je veliki broj dece “Muzičko obrazovnog centra Klemenović” započeo svoje obrazovanje i vaspitanje u najranijem uzrastu tako da su ovakva odličja i nagrade sasvim normalna stvar barem što se nas tiče”, ističe Klemenović.

Na muzičkom takmičenju u Lazarevcu učestvovao je veliki broj učenika iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje je ocenjivao žiri u sastavu – Josipa Martinović (Hrvatska), Nina Lorber (Slovenija) i Nataša Kostadinović (Srbija). Rukovodilac ovog događaja bila je Slavica Marković Smiljanić.

Učenici “Muzičko obrazovnog centra Klemenović” su tokom ove školske godine učestvovali na Međunarodnom i Republičkom takmičenju u Beogradu, na Internacionalnom takmičenju u Mariboru i na Međunarodnom takmičenju u Lazarevcu i osvojili ukupno 38 nagrada.

A. Todorov

Foto: “Muzičko obrazovni centar Klemenović” – Pirot

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar