Petra Kosnić predstavila svoje ikone Dimitrovgrađanima

U dimitrovgradskoj galeriji “Metodi Meta Petrov” otvorena je izložba ikona pod nazivom “Agios” likovne umetnice, ikonopisca i teologa Petre Kosnić iz Beograda. Postavka sadrži 21 ikonu koje su nastale u poslednje dve godine. Na otvaranju izložbe prisustvovali su kustos galerije Lana Đurov i paroh dimitrovgradski Dragan Lazić.

Autorka izložbe ima višegodišnje iskustvo u ikonopisanju i neguje vizantijski stil slikajući ikone bojama od prirodnih pigmenata. Navodi da je pre Dimitrovgrada njene radove imala priliku da vidi publika u Ulcinju, Tivtu, Kotoru, Baru i Nikšiću.

“Ja negujem isključivo vizantijski stil ikonopisanja i to je ono što mene karakteriše. Trudim se da svaka moja ikona bude originalna i da ne bude kopija neke stare ikone. Težim da kroz samu stilizaciju likova i boja uspem da ostavim svoj lični pečat, a volim da ikonu približim običnom čoveku i da na taj način doprinesem crkvi”, ističe Kosnić.

“Iako čvrsto oslonjene na srpsko-vizantijski stilsku tradiciju, na Petrinim ikonama primetna je inventivnost u iznalaženju kombinacija kojima umnožava formule uklapajući se u osnovni ikonografski kanon, posebno preko izraza i oblika lica svetih likova, njihovih ruku, kose i nabora odeće, koje do izvesne mere tretira na svoj način, bogati i usavršava, ali ih, u bitnom, ne menja. Petra Kosnić svojim ikonama udahnjuje novu sveprožimajuću energetsku dimenziju, ispunjenu živim ozarujućim saglasjem estetsko-etičkih kategorija, koje snagom duhovnog izraza, dodiruju dušu, uznoseći je u neke sasvim druge, nepoznate, mistično-blažene sfere“, navodeno je u tekstu kataloga koji potpisuje mr Lucija Đurašković.

Petra Kosnić završila je Academia del Lusso (Akademija za modu i dizajn) u Milanu, a nakon toga Akademiju Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju. Paralelno je studirala Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde je završila osnovne i master studije.

Trenutno je na doktorskim studijama Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, na katedri za liturgiku. Do sada je naslikala preko šezdeset radova, koji se nalaze u crkvama i manastirima SPC, kao i u domovima vernika. Pored trajno izloženih ikona u mnogim hramovima, imala je i osam samostalnih izložbi, a učestvovala je na preko dvadeset grupnih izložbi ikona.

Svi zainteresovani građani moći će da pogledaju ovu postavku do 3. jula.

A. Todorov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar