U Dimitrovgradu održana promocija knjige “Ognjeni petlovi” i otvorena izložba Milovana Penkova Penkasa

Veliku pažnju javnosti u Dimitrovgradu sinoć je privukla promocija knjige “Ognjeni petlovi” i izložba akademskog slikara i vajara Milovana Penkova Penkasa iz Niša, poreklom iz dimitrovgradskog sela Radejne.

Penkov je u izjavi za FAR rekao da su izloženi radovi rađeni tehnikom ulje na platnu, a da sama postavka sadrži pedesetak slika.

“Ja sam za 40 godina koliko se bavim slikarstvom napravio oko 15.000 slika, a ova izložba je poseban ciklus koji je posvećen mom selu Radejni i uopšte Dimitrovgradu. Cela ova izložba je tematska počevši od pejzaža, starih kuća i životinja na Staroj planini”, naveo je slikar.

Penkov je učesnik mnogobrojnih likovnih kolonija kako u zemlji tako i u inostranstvu, a učestvovao je i u radu likovne kolonije “Poganovski manastir”.

“Za svojih četrdeset godina radnog iskustva imam preko 350 likovnih kolonija, a pre 5 godina sam bio i deo likovne kolonije “Poganovski manastir”. Nadam se da ću i ove godine biti pozvan da učestvujem u radu ove kolonije koja je vrlo interesantna i koja je na mene ostavila sjajan utisak”, ističe Penkov.

Za svoje rodno mesto, selo Radejna Penkov kaže da ga ne posećuje baš često, ali da ga vuče neka nostalgija i da kad god je u mogućnosti dolazi tamo. Navodi da je jedan ambasador sela Radejne jer, kako kaže, u svim biografijama, katalozima i intervjuima pominje se njegovo rodno selo.

Na pitanje šta bi poručio mladima koji žele da se bave slikarstvom Penkov je kazao da bi ih uvek podržao na tom njihovom putu.

“Bavljenje slikarstvom je ozbiljan poziv i mladim slikarima bih poručio da slušaju starije jer će im oni ujedno biti i velika podrška. Moja želja je da mladi slikari pogotovo iz ovog kraja posete moj atelje u Nišu, a ja ću biti taj koji će ih uvek podržavati”, kazao je slikar.

Milovan Penkov je slikar neverovatne snage i produktivnosti i izuzetno plodan umetnik. Njegovo slikarstvo je prožeto ljubavlju i lepotom, inspirisano običnim životnim situacijama, dvorištima običnih ljudi sa sela, petlovima, crkvama i manastirima, planinama i brdima, poljima i šumama. Svojom ekspresivnošću, uvlači posmatrača i drži mu pažnju, oplemenjujući ga sadržajem i bojom na svim neponovljivim slikarskim predstavama. Zagledan u suštinu običnih prizora, Penkov nam nudi jedan običan svet, ali na potpuno nov i originalan umetnički način. Boja koja je nekada nanešena u tankim slojevima na njegovim platnima, a nekada u gestalnim pastuaznim strukturama, stvarajući neponovljiv utisak punoće i neponovljivog doživljajaza posmatrača. Ovaj iskren zaljubljenik u svoju umetnost nam nudi mogućnost istraživanja šetnje kroz njegov svet, tako poseban i iskreno uspostavljen na svim njegovim platnima, piše u katalogu izložbe slikar i grafičar Aleksandar Dević.

Penkov je poklonio sliku i knjigu Caribrodskom orkestru, a unuka doktora Nikole Jordanova koji je pomogao organizaciju ovog kulturnog događaja Nikolija Vujisić je slikaru poklonila glinenog petla kao simbola njegovog stvaralaštva da ga podseća na ovaj izuzetan događaj.

Osim izložbe ljubitelji pisane reči mogli su da uživaju u promociji knjige “Ognjeni petlovi” koja govori o stvaralaštvu Milovana Penkova Penkasa. Na promociji su govorili Ivana Taskov iz Narodne biblioteke “Detko Petrov”, pesnik Jovan Vučić, novinar i književnik Denko Rangelov, Milovan Penkov Penkaso i njegova supruga akademski slikar Suzana Milojević.

Milovan Penkov Penkaso je rođen 1963. godine u selu Radejna. Nakon završetka Umetničke škole u Nišu završio je Akademiju likovnih umetnosti, odsek za vajarstvo, u Prištini u klasi profesora Svetomira Arsića Basare, a potom i odsek za slikarstvo. Izlagao je samostalno 11 puta, u svojoj biografiji do sada ima 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a učestvovao je na preko 350 likovnih kolonija. Veliki broj poznatih kolekcionara poseduje njegova dela. Njegova dela se nalaze na svim kontinentima sem Afrike i u svim svetskim centrima.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar